Wild set of tp porn videos on PornsOK.com Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win Library zlib dla gospodyni domowej ciekawy matrimoniale ploiești

VIDEO Sia JIRU, ANAF @ Conferinţa Transformarea Digitală Fiscală: România a adoptat varianta 2.0 a SAF-T și este unul dintre puținele state din Europa care a implementat integral acest sistem. Pentru factura electronică, România va primi o derogare, posibil în luna mai, pentru toate produsele și serviciile, de la 1 ianuarie 2024

Sia JIRU – Director general adjunct – Directia generală coordonare control fiscal, ANAF @ Conferința Transformarea digitală fiscală a României, organizată de DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL, Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTv pe 21 aprilie 2023 la Grand Hotel Continental și moderată de Ion Vaciu și Roxana Onea.

Primii pași în direcția modernizării activității ANAF şi SPV se vor vedea din acest an.

Proiectul Big Data al ANAF, finanțat din PNRR, are ca termen de implementare data de 31 decembrie 2025. Va fi o aplicație de management integrat al riscului, care va concatena informațiile din propriile baze de date ale ANAF și ale altor instituții naționale și internaționale.

Practic, de la 1 ianuarie 2026, ANAF, prin toate proiectele pe care le va derula, va avea o imagine clară și precisă despre toți contribuabilii.

Caietul de sarcini al licitației pentru proiectul Big Data a fost pus în consultare publică la finele anului 2022.

VIDEO

SPV va permite, în viitor, inițierea de sesiuni video cu contribuabilul. A fost realizat un sondaj în luna februarie 2023 și una dintre întrebări se referea la posibilitatea de discuții pe cale electronică cu organul fiscal și cât de benefică ar fi o astfel de opțiune. Peste 80% dintre respondenți au considerat benefică discuția în sistem online.

Pandemia ne-a ajutat să digitalizăm și să mișcăm lucrurile la nivelul ANAF. Dacă înainte făceam campanii pentru înrolarea contribuabililor în SPV, declanșarea pandemiei a făcut ca înrolarea în acest sistem să cunoască o creștere susținută. În prezent, peste două milioane de contribuabili sunt înrolați în SPV.

De asemenea, pe piaţă sunt dezvoltatori de software care au dezvoltat aplicații pentru depunerea fișierului SAF-T în cazul contribuabilii care țin contabilitatea în Excel.

După prima lună a anului 2022, toată lumea ne întreba cum fructificăm datele din SAF-T depus în ianuarie 2022.

Trebuiau să depună 3.600 de companii mari declarația SAF-T. Dintre aceștia, 300 nu au reușit să depună SAF-T. I-am notificat și o parte s-au conformat, dar o parte dintre ei ne-au povestit provocările cu care se confruntă.

Din rândul contribuabililor mijlocii, care trebuiau să depună SAF-T în luna ianuarie 2023, peste 10% au depus și nu au mai așteptat perioada de grație și considerăm acest rezultat ca fiind un succes.

S-a vorbit mult la nivelul ANAF de punerea în practică a unor sancțiuni pentru cei care nu depun SAF-T, dar instituția și-a asumat doar avertizarea contribuabililor. De ce? Pe noi ne interesează, în primul rând, calitatea datelor, și nu depunerea în termen a declarațiilor, dar care nu au datele corecte.

Se observă o îmbunătățire a calității declarațiilor depuse, dar nu vrem încă să ieșim în piață cu cifre.

ANAF ține foarte mult la calitatea datelor din declarațiile depuse de contribuabili. La momentul când SAF-T va deveni obligatoriu pentru toți contribuabilii, respectiv la 1 ianuarie 2026, ne gândim și la declarații fiscale precompletate, ne gândim și la eliminarea unor declarații informative, cum ar fi Declarația 394. Toate aceste informații vor ajunge în platforma Big Data, care va încadra contribuabilii în trei clase de risc fiscal, respectiv mic, mediu și mare.

În funcție de clasa de risc, și tratamentul fiscal al contribuabilul va fi diferit. De aceea este foarte important ca informațiile pe care contribuabilii le transmit la ANAF să fie cât mai corecte.

Prezentare-eveniment-Transformarea-digitalia-fiscala-a-Romaniei-ANAF-20.04.2023

În plus, legislația a fost modificată în decembrie 2022, prin OUG 188/2022, și câteva articole din Codul de Procedură Fiscală au fost modificate. Conform modificărilor, organul fiscal nu mai poate solicita contribuabilului documentele pe care instituția le deține.

Din acest motiv, ANAF își dorește ca datele furnizate de contribuabili să fie cât mai corecte pentru că acestea vor putea fi utilizate de organul fiscal fără să mai fie cerute contribuabililor.

ANAF face parte din toate grupurile de lucru de la OECD și Comisia Europeană. România are ca obiectiv aderarea la OECD și, printre altele, trebuie să implementeze SAF-T. România a adoptat integral varianta 2.0 a SAF-T și este unul dintre puținele state din Europa care a implementat integral acest sistem.

În grupurile de lucru se discută de la Comisia Europeană, și ne inspiră acest subiect, despre facturarea electronică la nivel european și interconectarea sistemelor.

În acest context, ANAF a gândit un proiect pilot pentru produsele cu risc fiscal pentru că, în paralel, s-a cerut o derogare de la Comisia Europeană. În scurt timp, probabil în cursul lunii mai, România va primi această derogare pentru factura electronică pentru toate produsele și serviciile de la 1 ianuarie 2024.

Pentru rezultatele bune în domeniul SAF-T, Comisia Europeană a recomandat România altor state în implementarea acestui sistem. Practic, România poate să sprijine alte state în implementarea acestui sistem.