VIDEO Conferința eLEARNING 2021: Sorina STANCA, Biblioteca Județeană CLUJ – Suportul logistic al bibliotecilor publice din România este îmbătrânit, avem nevoie de upgrade-uri hard și soft, inclusiv pentru formarea bibliotecarilor, pentru a face față provocărilor din era digitală.

Sorina STANCA, Director, BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ OCTAVIAN GOGA CLUJ @ eLEARNING CONFERENCE 2021 (Edu Tech – Formare – Recalificare – Transformare Digitală), organizată de DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL, Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV.ro pe 23 aprilie 2021, de Ziua Internațională a Cărții, a Drepturilor de Autor și de Ziua Bibliotecarului din România.

Bibliotecile publice din România au beneficiat de un suport logistic în urmă cu câțiva ani, care acum este îmbătrânit, și ar fi nevoie de un suport nou, atât din punct de vedere hardware, cât și software, dar și pe zona de formare pentru bibliotecari, pentru a putea face față provocărilor din era digitală.

Biblioteca Județeană din Cluj este parte în proiectul e-cultura, proiect în urma căruia sperăm să reușim să vedem, în sfârșit, o bibliotecă digitală a României, care să adune acele documente pe care le au bibliotecile și alte instituții culturale în patrimoniul lor.

Ideea de parteneriat public- privat este una salutară. Știm cu toții, că de unul singur nu poți să faci prea multe și este foarte important să colaborezi.

Câteva biblioteci din România sunt parte a proiectului „europeana”, un fel de biblioteca Europei.

Biblioteca din Cluj a contribuit la proiectul europeana cu o serie de imagini locale. În total, sunt 14 biblioteci din România în proiectul „europeana”.

În prezent, biblioteca europeana numără 62 de milioane de lucrări digitale.

Platforma europeana este conectată la alte platforme, cum ar fi historiana.