Cloud-ul guvernamental intră în etapa licitației, cu 80 de milioane euro

xr:d:DAF_S6ISNng:326,j:6592568507896201094,t:24041117

Licitația pentru componenta de cloud dedicat din cloudul guvernamental a fost deschisă pe 9 aprilie 2024 în  Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) și în Jurnalul Uniunii Europene.

Valoarea achiziției este de aproape 80 milioane euro. „Cloudul dedicat va funcționa ca temelie a arhitecturii tehnice pentru infrastructura informatică de mileniul III a statului român”, susțin oficialii Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării într-un comunicat de presă. Această componentă este rezultatul renegocierii PNRR cu Comisia Europeană, obținută de MCID la finalul anului trecut.

Dezvoltarea cloudului guvernamental al României este vizată de două investiții din PNRR – Componenta 7 Transformare Digitală. Finanțarea este de peste 500 de milioane de euro: 374,73 milioane euro pentru implementarea efectivă a infrastructurii de cloud guvernamental și 187,05 milioane de euro pentru migrarea sistemelor informatice ale instituțiilor publice în cloudul guvernamental.

Cloudul guvernamental operațional va produce beneficii precum reducerea costurilor și creșterea calității activităților sectorului public, în ceea ce privește prestarea serviciilor publice și accesibilitatea serviciilor de e-guvernare.

Această reformă esențială asumată de statul român prin PNRR vizează intensificarea schimbului de date în format electronic, standardizarea și transformarea datelor guvernamentale, crearea unei arhitecturi guvernamentale pentru guvernanța centrelor de date și a serviciilor de cloud, precum și transformarea digitală a serviciilor guvernamentale, conchid oficialii MCID într-un comunicat de presă.