Silviu BORŞ, Manager, BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ ASTRA SIBIU@ eLEARNING CONFERENCE 2021 (Edu Tech – Formare – Recalificare – Transformare Digitală), organizată de DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL, Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV.ro pe 23 aprilie 2021, de Ziua Internațională a Cărții, a Drepturilor de Autor și de Ziua Bibliotecarului din România.
Provocările noastre, ca bibliotecari, sunt multe și diverse și încercăm să le facem față.
Din păcate, anul trecut numărul abonaților a scăzut foarte mult pe partea de prezență fizică, dar a crescut substanțial pe prezență online și în special pe numărul de accesări a resurselor digitale pe care le-am pus la dispoziție.
Dacă în urmă cu doi ani aveam 500.000 – 600.000 de accesări de pe un IP unic, în 2020 am depășit 2,5 milioane de accesări de pe un IP unic. Este o creștere fantastică.
Noi am apăsat pedala pe zona de digitizare și am reușit să ajungem la niște performanțe atât cât ne-au permis resursele financiare și umane alocate. Mă refer la scanarea documentelor analogice și vizualizarea acestora în format digital. Am reușit să mergem după normele europene. Documentele au fost puse pe o platformă utilizată și de alte biblioteci și și-a dovedit utilitatea din plin.
La nivel național, există o serie de biblioteci care au reușit să digitizeze foarte mult, cum ar fi cea de la Cluj.
În privința bibliotecilor școlare, situația este jalnică, spre această situație se îndreaptă rapid și bibliotecile publice, care țin de o administrație locală.
Dacă în unele instituții de stat încă asistăm la o dezvoltare pe verticală, adică eu sunt șeful, voi sunteți subalternii și cititorul nu mai contează, în mediul privat are loc o dezvoltare pe orizontală, totul este orientat către beneficiar. Așa ar trebui să se întâmple și în cazul bibliotecilor publice, noi trebuie să ne uităm la cititori, trebuie să ieșim cât de des putem afară din clădire, din birou.
Criza a afectat salariile bibliotecarilor, programul de lucru s-a redus, iar perspectiva nu este încurajatoare, va fi urât și în anul 2022.
Am identificat cam toate zonele din care putem face venituri proprii, au fost ani când am încasat 450.000 lei, bani cu care am cumpărat publicații, cărți și reviste sau am efectuat lucrări de reparații sau am amenajat o filială. Anul trecut, criza ne-a afectat, am realizat jumătate din cât ne-am propus. Suntem încurajați să facem venituri proprii, mai făceam bani din închirieri, dar acum noul cod administrativ prevede că tot ce se încasează din chirii se duce la Consiliul Județean. Nu-i bai, pentru că tot de acolo vin înapoi banii. Anterior, din sumele încasate, jumătate ne rămânea nouă.
Legea permite acum că, dacă reușesc să fac mai multe venituri proprii, să pot să aloc din bani și către majorarea salariilor angajaţilor bibliotecii. Anterior, banii alocați prin buget pe partea de salarizare erau bătuți în cuie, nu puteai să iei bani de la alt capitol bugetar.
Pe lângă bibliotecă, am făcut și o asociație , o editură, o tipografie și o casă de creație, dar situaţia este în continuare dificilă.