Wild set of tp porn videos on PornsOK.com Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win Farmacie online Farmacia Millefolia cu cele mai bune prețuri din România. Pe Hellcase România poți deschide cutii cu skinuri.

VIDEO Conferinţa eLEARNING 2021: Mireille RĂDOI, BCUB: Prezența fizică a scăzut în bibliotecă cu 70% față de 2019. Competențele trebuie redefinite în biblioteci, ca să oferim cititorilor ghidaj într-un univers digital, care te poate ridica foarte mult, dar te poate și copleși, unde marginalul și esențialul coexistă, unde adevărul și falsul coexistă

Mireille RĂDOI, Director general, BIBLIOTECA CENTRALĂ UNIVERSITARĂ „CAROL I” @ eLEARNING CONFERENCE 2021 (Edu Tech – Formare – Recalificare – Transformare Digitală), organizată de DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL, Revista COMUNICAȚII Mobile șiTelecomTV.ro pe 23 aprilie 2021, de Ziua Internațională a Cărții, a Drepturilor de Autor și de Ziua Bibliotecarului din România.

A preda în format digital este un act diferit de predarea clasică, este cu totul și cu totul altceva. În alte state, profesorii au fost pregătiți pentru predarea online. La noi, pandemia ne-a prins nepregătiți și sunt de acord cu afirmația Ministrului Educaţiei Sorin  Cîmpeanu, care spune că pierderile din educația online sunt structurale.

Îmi place strategia susținută de domnul Jean Badea, cred că este complementară cu ceea ce se întâmplă acum la Ministerul Educației și că ar trebui cumva ca lucrurile să meargă, nu să fie disjunse.

Aceste competențe tehnologice, pedagogice și umane, de comunicare, empatice, sunt necesare și în biblioteci.

Acum, în biblioteci, competențele trebuie redefinite pentru ca să fim în stare să oferim utilizatorilor noștri, cititorilor, ceea ce au nevoie, ceea ce își doresc, respectiv ghidaj într-un univers digital, care te poate ridica foarte mult, dar te poate și copleși, unde marginalul și esențialul coexistă, unde adevărul și falsul coexistă, unde nu ai un ghidaj pe care ar putea să ți-l ofere doar un specialist. Trebuie să ai niște repere de natură să te ajute să găsești calea către informația coerentă, verificată și fiabilă la proba cu realitatea.

Din păcate, nu avem asta, nu aveam nici la cadrele didactice, nici la cadrele didactice auxiliare, adică la bibliotecari. Nu există cursuri în acest sens, nici cadrul legislativ nu ajută, pentru că nu există o obligativitate în acest sens. Dacă legislația ar fi impus, poate că profesorii și bibliotecarii ar fi făcut cursuri. Statisticile BCU arată că, după declanșarea pandemiei, prezența fizică a scăzut în bibliotecă cu 70% față de 2019. Normal, au fost restricții. Pe online nu avem date cu privire la prezența vizitatorilor.

Eu vreau să ridic Biblioteca Centrală Universitară (BCU) în cloud, dar nu există bază legală, mi s-a spus că nu se poate, că ne supunem acelorași reglementări ca și patrimoniul fizic. 

Mi s-a atras atenția că s-ar putea să calc pe un bec dacă devin avangardistă în acest domeniu.

În concluzie, avem provocări de formare, redefinirea profesiei, redefinirea competențelor, reașezarea și regândirea statutului bibliotecarilor, plus un nou cadru legislativ care să țină cont de noile realități digitale.