Simona BUCURA-OPRESCU, MMSS @ GALA DIGITAL TRANSFORMATION 2023: Mi-aș dori foarte mult să schimb politica de ocupare din România, dar nu cred că vom putea face ceva fără digitizare și digitalizare – de aceea am nevoie de ajutorul celor prezenți la această Gală

Simona BUCURA-OPRESCU, Ministru – Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale @ GALA DIGITAL TRANSFORMATION by COMUNICAȚII Mobile 2023, organizată de Digital Transformation Council, pe 8 decembrie 2023 și moderată de Ion Vaciu și Roxana Onea.

Despre perspectiva Ministerului Muncii cu privire la digitalizarea aș spune că trebuie s-o facem mai repede, trebuia s-o facem demult, trebuie s-o facem acum, pentru că oricum nu mai avem timp. 

Suntem în perioada empirică a digitalizării, din păcate pentru noi. Suntem un minister care are baze de date uriașe, dar, din păcate, care au câmpuri insuficiente, nu sunt interoperabile, nici măcar între noi, aparatul propriu al ministerului, și celelalte instituții. Bazele de date actuale nu răspund nevoilor pe care le avem, nici pe partea de asistență socială, nici pe partea de piață a muncii, nici pe partea de dizabilități.

Aceste baze de date nu ne pot oferi o perspectivă asupra unui sistem și nu înțeleg de ce. 

Frustrarea asta o am și acum, în calitate de ministru.

Din punctul meu de vedere, facem o mulțime de lucruri în care și spunem, și facem despre ce ar trebui să fie România ca perspectivă de digitalizare, dar în fapt nu facem exact ceea ce am avea nevoie și ceea ce avem nevoie ca perspectivă imediată.

Avem multe de făcut. Spre exemplu, la Ministerul Muncii nu avem nici managementul documentelor, ceea ce aveam când am plecat de la Consiliul Județean Argeș în 2012.

Pentru mine, România, astăzi, este incredibil de fragmentată, situație pe care o observ inclusiv la Ministerul Muncii. Vedem că suntem în top prin intermediul unor oameni inteligenți din diverse domenii, cum ar fi IT. Noi vrem ceva de top să aplicăm așa cum știm noi, într-un stil absolut românesc.

Mi-aș dori foarte mult să schimb politica de ocupare din România, dar nu cred că vom putea face ceva în acest sens dacă nu vom fi capabili să venim cu digitalizare și digitizare.

Dacă vom reuși să facem mai mult pe ocupare, atunci vom avea de unde să plătim pensii și salarii.

Pe partea de ocupare trebuie să acționăm, fiindcă, din păcate, cea mai mare problemă pe care o are România în prezent este lipsa forței de muncă calificate, iar pe cea care o avem nu știm s-o punem în valoare cum trebuie.

Pentru asta este, evident, că am nevoie de creiere, pe care sper că le voi găsi aici, la acest eveniment.

Dacă mă veți ajuta să fac mai mult, șansele să reușim mai mult sunt și mai mari.

O cunosc de ceva ani pe doamna Doina Banciu datorită faptului că domnia sa, deși nu s-a născut în Muscel, este musceleancă 100% prin ceea ce face și prin ceea ce a făcut pentru muscelenii săi.

Am cunoscut-o în urmă cu mulți ani, eram vicepreședinte la CJ Argeș și am mers într-un sat al comunei Godeni, unde se crea o bibliotecă pentru copiii din comună. Am rămas impresionată și de faptul că cineva s-a gândit să facă o bibliotecă la Godeni și de faptul că acel cineva este profesor universitar, locuiești în București și, totuși, s-a gândit să facă o bibliotecă la Godeni.

Când am cunoscut-o, am ascultat-o cu atenție și mi-am spus „Doamne, cât este de competentă”, iar respectul meu a venit în urma organizării evenimentului Slove muscelene.

Să ne aducem aminte că primul document în limba română a fost scris pe 21 iunie 1521 la Câmpulung Muscel, iar Câmpulungul Muscel a fost prima capitală a Țării Românești, pe care dânsa, o ardeleancă, a transformat-o prin ceea ce face în capitala de suflet a domniei sale. Sunt cu adevărat onorată să pot în seara aceasta să vă spun câteva lucruri despre doamna Banciu și să o premiem cu această ocazie, pentru că este un model.