Cele două companii semnează un Memorandum axat pe programe de digitalizare, cercetare-dezvoltare și responsabilitate socială, conform declaraţiilor acestora. Microsoft şi Vodafone vor coopera pentru dezvoltarea de programe de digitalizare, cercetare, inovație și responsabilitate socială. Colaborarea, expertiza acestora și resursele reunite vor putea aduce beneficii semnificative cetățenilor și afacerilor din România, consideră oficialii celor două multinaţionale prezente şi la Bucureşti.
„Microsoft continuă să susțină și este angajat față de România, guvernul său, afaceri și oameni în inovațiile digitale, strategia cloud și agenda de competențe tehnologice, pentru a accelera transformarea digitală. Pentru a crea un impact de durată, atât sectorul privat, cât și cel public trebuie să permită schimbarea sistemică, pentru a accelera progresul către un viitor mai incluziv, echitabil și durabil. În această misiune avem alături de noi, ca partener, un furnizor de încredere de tehnologie, Vodafone România”, declară Bogdan Putinică, General Manager, Microsoft România.
„Digitalizarea este pasul major prin care România poate avansa în ritm accelerat. Pentru tot ce ține de digitalizare, de la educație, laboratoare de cercetare și inovare și proiecte majore ce pot schimba radical infrastructura, contăm de acum și pe un partener puternic, Microsoft, ce ne va însoți pe drumul nostru de a aduce tehnologia mereu mai aproape de români”, susţine Achilleas Kanaris, CEO, Vodafone România.
Cele două companii vizează creșterea calității educației și susțin tranziția accelerată spre abilitățile digitale și folosirea tehnologiei. De asemenea, scopul memorandumului include și implementarea unor proiecte specifice cercetării, dezvoltării, transferului tehnologic și dezvoltării capitalului uman.
Microsoft România și Vodafone România vor coopera și pentru organizarea unor evenimente relevante în domeniul digitalizării, inovației, IT, tehnologiei și telecomunicațiilor, precum seminariile, atelierele și cursurile online.
Memorandum de înțelegere între MApN și Microsoft România
Ministerul Apărării Naționale (MApN) , de asemenea, a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Microsoft România privind colaborarea în domeniul Tehnologiei informației, securității și apărării cibernetice. Astfel, ca urmare a acestei colaborări, Microsoft va furniza atât informații care vizează experiența practică la scară globală, cât și exemple de bune practici și beneficiile aduse de implementarea unor tehnologii sau ecosisteme inovatoare precum cele referitoare la aplicații ale Inteligenței Artificiale, Data Analytics, Cloud, Big & Open Data, Internet of Things, ZeroTrust, Data Lake și Data Warehouse etc.
Totodată, Microsoft va pune la dispoziția Ministerului Apărării Naționale informații referitoare la tehnologii privind infrastructuri securizate, servicii și platforme standard pentru colaborare, cu accent pe securitatea și protecția datelor ca piloni principali pentru consolidarea capacităților de securitate cibernetică și analiză a amenințărilor din spațiul cibernetic.
Cu privire la semnarea acestui document, șeful Direcției Comunicații și Tehnologia Informației (CIO), generalul de brigadă dr. Mihai Burlacu, în calitatea sa de coordonator al procesului de transformare digitală la nivelul instituției, a evidențiat importanța colaborării dintre Ministerul Apărării Naționale și Microsoft România, subliniind că „procesul de transformare digitală al Armatei României, critic pentru obținerea superiorității informaționale și decizionale, reprezintă o prioritate în vederea realizării unui ecosistem agil, care să faciliteze folosirea datelor ca resursă strategică la scara organizației, să accelereze cercetarea, inovarea și dezvoltarea în acest domeniu și care să permită integrarea tehnologiilor avansate la nivelul capabilităților militare, precum și menținerea relevanței organizației din perspectivă tehnologică.
Încheierea Memorandului de Înțelegere cu Microsoft România face parte din efortul nostru constant de a implica sistematic actorii relevanți din mediul privat și mediul academic în acest proces de o importanță deosebită pentru Armata României”.
„Colaborarea între mediul public și cel privat constituie o metodă eficientă de accelerare a dezvoltării la nivel național. Credem în transparență și în puterea unui dialog deschis pe marginea unei agende comune, care să genereze beneficii pentru toate sectoarele economiei și ale societății. Securitatea cibernetică este un domeniu căruia Microsoft îi acordă o importanță aparte, în lume și în egală măsură în România. Peisajul amenințărilor din această sferă este în continuă schimbare, așa că este important să ne asigurăm că dispunem de toate instrumentele și soluțiile necesare pentru a le opri. Suntem onorați să contribuim, alături de Ministerul Apărării Naționale, la consolidarea domeniului tehnologia informației, cu accent pe securitate cibernetică, ca parte a unei societăți digitale sigure și reziliente”, a declarat Bogdan Putinică, managerul general al Microsoft România.
Totodată, cele două părți confirmă faptul că Memorandumul de Înțelegere nu conține niciun angajament al MApN de a achiziționa ofertele comerciale ale Microsoft și nu obligă părțile la o posibilă colaborare comercială.