Huawei mai poate să fie salvată în România doar de pixul Preşedintelui, Legea privind implementarea reţelelor 5G în România, adoptată de Senat, trimisă la promulgare

Peripeţia proiectului “legii privind implementarea reţelelor 5G” în România se apropie de un sfârşit fatidic pentru Comunicaţiile autohtone. Proiectul de apărare a ţării a fost adoptat în Senat cu 117 voturi ”pentru”, 12 ”împotrivă” și o abținere. Modificările faţă de varianta proiectului primită de la Guvern, trecută nemodificată prin Camera Deputaţilor, au fost minimale, mai mult de gramatică şi le vedeţi în tabelele de mai jos. Senatul este forul decizional în acest caz, proiectul de lege urmând a ajunge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Senat_Legea-5G-amendamente-1

Senat_Legea-5G-amendamente_Com-Jur-Senat

Cine a votat şi de ce
Analiza votului, transpartinică, arată cu limpezime că aleşii neamului nu ştiu ce au votat, nu au ţinut cont de vocea industriei şi-şi merită soarta de a reprezenta instituţia publică cu cea mai mică credibilitate populară, o ruşine a democraţiei de cumetrie, când sub o treime din numărul total al votanţilor a dus la crearea actualei formule parlamentare şi guvernamentale – cea mai slabă din ultimii 31 de ani.  

În loc să fie o lege tehnică, aşa cum arată şi numele, care să fie guvernată de principiul neutralităţii tehnologice, această lege proiectată pe principii militare şi de „salvare naţională” la Guvern a trecut nemodificată prin Camera Deputaţilor, care a făcut doar un joc de PR cu declaraţii politice ale unor personaje care nu au rostit în viaţa lor denumirea de Comunicaţii, cum este fostul ministru al Transporturilor şi Comunicaţiilor, Lucian Bode. Astfel, tehnicalitatea civilă a fost învinsă, încă din start, de premizele secrete ale unui militarism de tip securist.

Recesiunea Comunicaţiilor româneşti poartă ştampila Guvernului şi a Parlamentului
Strâns uniţi în jurul “securităţii naţionale”, parlamentarii cu cea mai mică credibilitate publică din istorie au adoptat o lege 5G nu numai restrictivă, dar şi represivă, care condamnă industria de Comunicaţii din România la o recesiune pe următoarele decenii. Astfel, “periculoasa” tehnologie 5G va putea să fie implementată doar de către acei operatori telecom ce deţin echipamente hardware şi programe software numai de la producători autorizaţi prin decizia premierului şi cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condus de către preşedintele ţării.

Cum arată cei care au voie să implementeze reţele 5G în România?
Producătorul de echipamente ce poate obţine autorizaţie din partea Guvernului şi a CSAT în România trebuie să aibă acţionariatul transparent, nu trebuie să fie sub controlul unui guvern străin, trebuie să funcţioneze fără supraveghere în lipsa unui sistem juridic independent şi să nu aibă istoric de conduită ne-etică.

Toate aceste condiţii au fost de fapt premiza iniţierii acestei legi la comandă, apărute într-o periodă când Guvernul Trump ducea o luptă furibundă contra executivului chinez, iar state mici şi obediente, precum România, s-au alăturat acestui joc periculos pentru o evoluţie de tip vest european. Evident că toate aceste condiţionalităţi sunt cumulative şi vizează excluderea de pe piaţă a companiilor din Asia, ca Huawei şi ZTE. Prin această lege represivă toate firmele ce folosesc tehnologii şi echipamente neautorizate sunt obligate să renunţe la ele în următorii 5 ani.