George ANGHEL – GENERAL MANAGER – CONECTX @ Conferința “BURSA SOLUŢIILOR TECH ROMÂNEŞTI PENTRU TRANSFORMAREA DIGITALĂ A SECTORULUI PUBLIC” organizată de Digital Transformation Council, Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV.ro pe 1 octombrie 2021.
Vă voi împărtăși provocările pe care le avem în încercarea noastră de a trece dincolo de lumea aplicațiilor IT și de a deschide poarta lumilor digitale, acolo unde ConectX a depășit granița unei aplicații folosite de utilizatori și, ușor-ușor, devine întreagă lume digitală pentru că nu mai discutăm despre digitalizare la nivel de entitate, de instituție. Vorbim acum de digitalizare pe verticală și orizontală a tot ceea ce înseamnă entitate publică și privată, de la persoane juridice la persoane fizice, de la instituții publice la ONG-uri.
Lumea virtuală este mult mai aproape de lumea fizică decât de lumea IT-istică, în sensul în care în lumea virtuală va trebui să se întâlnească cu toate entitățile, acolo unde va fi extrem de important să trecem de la modelul de gândire bazat pe producția de piese de schimb la modelul bazat pe producția de ansambluri.
Trebuie să trecem de la ideea de soluții și aplicații care adresează anumite nevoi punctuale, să trecem la crearea de lumi virtuale, de zeci sau sute de aplicații interoperabile, interconectate, care să comunice între ele, să permită un mod de lucru standardizat, un mod de lucru legal, conform cu tot ceea ce înseamnă regulament, directivă, prevederi naționale și internaționale. Această abordare este în opinia noastră singura modalitate care ne va conduce către o digitalizare reală.
Prin ConectX, ne dorim să construim o aplicație în care utilizatorii să aibă un cont și să opereze ceva acolo. Am plecat de la premisa că trebuie să virtualizăm toate tipurile de entități. Practic, ConectX este un ecosistem digital, în care oricine se poate virtualiza în totalitate, cu procese, cu structură organizațională, cu arhive, cu tot.
ConectX trasează căile de comunicații și instrumentele de lucru din lumea virtuală.
Ca sa fac o comparație cu lumea fizică, ConectX este deopotrivă atât clădirile cât și străzile și toate instrumentele care există în lumea fizică, este infrastructura grea a mediului digital. E ca și cum am vorbi de toate țevile care leagă toate entitățile, toate casele, toate instituțiile, toate străzile care ne conectează între noi.
Prin ConectX, noi spunem că lucrăm în business-ul de real estate virtual.
Noi construim lumi și am trecut de niște borne, respectiv 50.000 de utilizatori și 5.000 de companii, am reușit să creăm şi identități ale persoanelor fizice și ale companiilor. Practic, avem 50.000 de persoane cu domiciliu virtual în România și 5.000 de firme cu acest statut.
Comunicarea între aceste persoane și firme este posibilă prin e-mail, ConectX având propria soluție în acest sens. De asemenea, există și o soluție chat, plus un sistem de audio-conferință. Avem documente colaborative și traducerea simultană pentru mai mult de 90 de limbi.
Există și arhive electronice și avem soluții de management al documentelor. Am creat magazine pentru instrumentele de identitate virtuală, se poate achiziționa o semnătură electronică calificată la orice oră din zi și din noapte.
Disponibilitatea sistemului este de 99,99% și acoperim și instituții publice, cum ar fi primării, spitale și chiar o autoritate din administrația centrală.
Prin ConectX, Primăria Brașov va fi conectată virtual cu toate instituțiile subordonate, cu toate UAT-urile, cu Consiliul Județean, cu Prefectura.
Județul Brașov va fi până la finele anului un județ total virtual, vom avea prima matrice virtuală județeană, care poate fi replicată la orice alt județ al țării şi avem discuții în acest sens.
Durata procesului de virtualizare a județului Brașov a fost de 14 luni, iar finanțarea s-a făcut prin fonduri nerambursabile.