Festivalul internațional “George Enescu”: Un trio formidabil la Sala Palatului – Orchestra Simfonică din Göteborg, pianistul Leif Ove Andsnes și dirijorul Santtu-Matias Rouvali

Pianistul Leif Ove Andsnes acompaniază Orchestra Simfonică din Göteborg, sub bagheta dirijorului Santtu-Matias Rouvali într-un regal muzical cu L. Boulanger – D’un matin de printemps, Beethoven – Concertul nr. 5 în mi bemol major pentru pian și orchestră op. 73 și Stravinski – Suita Petrușka, la Sala Palatului din București. Detalii AICI

 

Potrivit site-ului Festivalului Enescu, orchestra Simfonică din Göteborg a fost înființată în anul 1905 și este formată în prezent din 109 muzicieni. Orchestra își are sediul în Sala de concerte din Göteborg – o bijuterie a funcționalismului din piața Götaplatsen, care i-a încântat pe iubitorii de muzică încă din 1935.

Wilhelm Stenhammar a fost dirijorul-șef al orchestrei din 1907 până în 1922. El a conferit Orchestrei Simfonice din Göteborg un profil nordic puternic și i-a invitat pe colegii săi Carl Nielsen și Jean Sibelius să colaboreze cu orchestra. Sub conducerea dirijorului-șef Neeme Järvi, între 1982 și 2004, Orchestra Simfonică din Göteborg a întreprins o serie de turnee internaționale și a realizat aproximativ o sută de înregistrări de albume, impunându-se în același timp ca una dintre cele mai importante orchestre din Europa. În 1997, Orchestra Simfonică din Göteborg a primit importantul titlu de Orchestră Națională a Suediei.

Din stagiunea 2017-2018, Santtu-Matias Rouvali este dirijor-șef al Orchestrei Simfonice din Göteborg. Din stagiunea 2019-2020, Barbara Hannigan este dirijor principal invitat. Christoph Eschenbach a fost, de asemenea, dirijor invitat principal al Orchestrei Simfonice din Göteborg în anii 2019-2022 – împreună au format un triunghi puternic cu trei laturi, format din trei tipuri de artiști complet diferiți. De asemenea, suntem extrem de mândri să fim partener oficial al inițiativei de mentorat a sopranei Barbara Hannigan, Equilibrium, focusat pe tinerii cântăreți și muzicieni aflați la început de carieră.
Sten Cranner este directorul general și directorul artistic al orchestrei, în timp ce Gustavo Dudamel deține titlul de dirijor onorific, iar Neeme Järvi pe cel de dirijor principal emerit. Regiunea Västra Götaland este beneficiarul orchestrei.

Orchestra Simfonică din Göteborg colaborează în mod regulat cu dirijori precum Herbert Blomstedt, Joana Carneiro, Jukka-Pekka Saraste, Christian Zacharias și Anja Bihlmaier.

În stagiunea 2022/23, Santtu-Matias Rouvali începe al doilea an ca dirijor principal al Orchestrei Philharmonia și continuă să fie dirijor-șef al Orchestrei Simfonice din Göteborg, concomitent cu poziția sa de lungă durată de dirijor-șef și director artistic al Orchestrei Filarmonice din Tampere, aproape de casa sa din Finlanda.

În vara anului 2022, Rouvali și-a făcut debutul la BBC Proms cu Orchestra Philharmonia, interpretând în premieră europeană un nou concert pentru vioară, Procession de Missy Mazzoli cu Jennifer Koh, precum și fragmente din Lacul lebedelor de Ceaikovski și din Romeo și Julieta de Prokofiev.

The New York Times l-a numit pe norvegianul Leif Ove Andsnes „un pianist de o eleganță, forță și perspicacitate magnifice”. Cu tehnica sa fenomenală și interpretările sale profunde, Leif Ove Andsnes a câștigat aprecieri în întreaga lume. În perioada 2019-2020 a fost Artist in Rezidență al Orchestrei Simfonice din Göteborg. Leif Ove Andsnes a susținut primul său concert cu Orchestra Simfonică din Göteborg în anul 1989, iar de atunci a susținut peste zece concerte cu această orchestră.

Leif Ove Andsnes susține serate solo în fiecare stagiune și apare ca solist în cele mai importante săli de concert din lume, alături de cele mai importante orchestre. În 2017-2018 a fost Artist in Rezidență la Filarmonica din New York. Este, de asemenea, un muzician de cameră consecvent, fiind și fondatorul festivalului de muzică de cameră din Rosendal. Timp de aproape două decenii a împărțit conducerea artistică a festivalului de muzică de cameră din Risør, iar în 2012 a fost director artistic al Festivalului Ojai din California. A fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa la Juilliard, New York în 2016 și la Universitatea din Bergen în 2017.

Leif Ove Andsnes a realizat peste 30 de înregistrări discografice, printre care se numără și înregistrarea lucrărilor lui Chopin pentru pian solo, „Ballades & Nocturnes” (Sony Classics). Ediția ce conține cele cinci concerte pentru pian de Beethoven a fost lăudată de critică. Este cunoscut mai ales ca un maestru al lucrărilor lui Grieg, iar înregistrarea concertului pentru pian de Grieg, alături de Orchestra Filarmonicii din Berlin, (2003) este considerată una dintre cele mai bune din toate timpurile.