Wild set of tp porn videos on PornsOK.com Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win Library zlib padthaibaannaa.fi omin kasin mielenkiintoinen matrimoniale ploiești

Dragoș Cristian Vlad, ADR @ Aniversarea 25 ani de comunicații electronice în România: Până la 30 iunie 2022 trebuie adoptată ordonanța pentru cloud-ul guvernamental, respectiv legea interoperabilității. În a doua parte a anului vor urma investițiile concrete. Cloud-ul guvernamental este privat, deschis operatorilor economici

Dragoş-Cristian VLAD – Preşedinte – ADR – Autoritatea pentru Digitalizarea României @ ZIUA INTERNAŢIONALĂ A TELECOMUNICAŢIILOR ŞI A SOCIETĂŢII INFORMAŢIONALE, powered by ITU – ANIVERSARE 25 ANI DE COMUNICAȚII ELECTRONICE ÎN ROMÂNIA, organizată de DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL împreună cu REVISTA COMUNICATII MOBILE şi TELECOMTV.RO pe 17 mai 2022 (format hibrid – Aula Candelabrelor CCIR & online).

În contextul unor oportunități pentru care România nu mai are voie să piardă startul, vin cu un mesaj din partea ADR, cu un follow up al acțiunilor din ultimele 4 luni, dar nu numai.

ADR este o instituție nouă, înființată în anul 2020, ca urmare a dizolvării unui minister şi care a preluat responsabilitățile fostului minister în domeniul transformării digitale.

Consider că România nu a mai avut până acum oportunitatea oferită de PNRR de a se realiza un nucleu de infrastructură în jurul cloud-ului guvernamental. 

CONFERINŢA LIVE

Deși au fost finanțări europene din 2007 și până în prezent, transformarea digitală s-a făcut insular și la nivel de proiecte.

Aceste sisteme trebuie să „vorbească” între ele. Cum noi, oamenii, comunicăm, și sistemele informatice trebuie să facă schimb de date.

Fără stabilirea unor reguli de interoperabilitate, fără stabilirea unui cadru legal în acest an, nu se putea realiza cloud-ul guvernamental. 

Din luna ianuarie a acestui an am găsit și am contribuit la inițiativa Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării pe legislația datelor deschise. Este un lucru pozitiv reluarea legii interoperabilității la nivel parlamentar, unde fostul coleg de la ADR, Sabin Sărmaș, și alții duc o luptă de promovare a acestei legi cu impact direct asupra societății noastre în scopul transformării digitale, respectiv existența datelor disponibile ca sursă unică de adevăr, partajate și către alte sisteme, pentru a se oferi servicii publice de calitate.

Referitor la proiectul de cloud guvernamental, vreau să spun că este doar o componentă a unui cloud computing românesc. Cloud-ul guvernamental este un cloud privat în centrele de date ale STS-ului, dotat cu soluții hibride, deschise, pentru a ne interconecta cu alte centre de date, cu alte soluții de cloud computing care pot fi dezvoltate.

Cloud-ul guvernamental se va interconecta cu sistemele informatice ale ONRC, ale MAI, ale ANAF. Cu siguranță că aceste instituții au beneficiat de investiții din fonduri europene și trebuie să există o interoperabilitate între ele.

La nivel de soluție tehnică, ADR promovează două proiecte foarte importante, pe care le-am regăsit ca și rol și funcționalitate în contextul cloud-ului, prin proiectul Platformă software centralizată de identificare digitală, care poate reprezenta o poartă de intrare, un instrument complementar investiției realizată de MAI pe cartea de identitate, pe un proiect prin care se dorește autentificarea cetățeanului în mediului online și în baza cărții de identitate, respectiv un proiect de interoperabilitate a statelor membre UE, denumit SITUE, cu Comisia Europeană, care reprezintă output-ul viitorului cloud. 

Cu alte cuvinte, arhitectura de cloud, din punctul nostru de vedere, este una deschisă operatorilor economici, care nu vor fi înlăturați de la participarea atât la livrările de echipamente IT și software, cât și la dezvoltarea de aplicații noi, plus migrarea unor sisteme care necesită o transformare digitală.

Potrivit PNRR, există un calendar extrem de strâns. PNRR este structurat pe jaloane îndeplinite la nivel trimestrial. În primul trimestru al acestui an a fost discutat un proiect de OUG privind guvernanța cloud-ului, a fost supus dezbaterii, au fost depuse observații, urmează o dezbatere publică în contextul acestor observații.

Zilele acestea va avea loc o discuție cu ministrul Sebastian Burduja referitoare la promovarea unei OUG privind serviciile de cloud, prin care promovăm și susținem dezvoltarea de minicentre de date, cloud-uri private, publice, asocieri în acest sens, complementare acestui proiect, pentru a nu se înțelege că doar cloud-ul guvernamental este singura soluție pentru România. 

Este singura soluție pentru administrația publică centrală, pentru a reduce costuri, pentru a da o predictibilitate, pentru a reuși să avem o abordare unitară la nivel de minister de servicii publice guvernamentale, mergând în jos până la nivel de administrație publică locală, alături de mediul de afaceri, de producătorii de software, alături de toți partenerii.

Calendarul este foarte clar. Până la 30 iunie 2022 trebuie adoptată ordonanța pentru cloud, respectiv legea interoperabilității. România, la mijlocul acestui an, trebuie să fie gata cu cadrul legislativ, deci deschis investițiilor, și ADR să se asigure că este deschis mediului de afaceri.

În partea a doua a anului, vor urma investițiile concrete.