Doina Banciu @ Aniversarea 25 de ani de comunicații electronice în România: Domeniile „.ro” au ajuns la aproape 700.000, de la câteva sute la începutul anilor 2000. 42% dintre ele sunt din sectorul comercial, un aspect îmbucurător. Pe de altă parte, încerc o mare mâhnire profesională cu privire la proiectul cloud-ului guvernamental

Doina BANCIU – ex Director General ICI | Vicepreședinte AOSR @ ZIUA INTERNAŢIONALĂ A TELECOMUNICAŢIILOR ŞI A SOCIETĂŢII INFORMAŢIONALE, powered by ITU – ANIVERSARE 25 ANI DE COMUNICAȚII ELECTRONICE ÎN ROMÂNIA, organizată de DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL împreună cu REVISTA COMUNICATII MOBILE şi TELECOMTV.RO pe 17 mai 2022 (format hibrid – Aula Candelabrelor CCIR & online).

Vă felicit pentru evenimentul organizat pentru a marca aniversarea a 25 de ani de comunicaţii electronice în România, chiar de Ziua Internaţională a Telecomunicaţiilor şi a Societăţii informaţionale.
Din perspectiva mea de fost direct general al ICI Bucureşti, aş puncta câteva date statistice privind domeniile „.ro”, care au ajuns la aproape 700.000, iar 42% dintre aceste domenii sunt din sectorul comercial, un aspect îmbucurător. La începutul anilor 2000, numărul domeniilor „.ro” nu depășea câteva sute.

CONFERINŢA LIVE
Intervenţia dnei. Doina BANCIU (min. 05.01.00)

Pe de altă parte, încerc o mare mâhnire profesională cu privire la proiectul cloud-ului guvernamental. ICI Bucureşti, instituția pe care am condus-o, s-a implicat într-un astfel de proiect încă din 2009, pe fondul unei mișcări care se manifesta atunci în Europa, denumită Cloud for Europe. ICI a încercat să realizeze un proiect de cloud, l-am realizat cu bani europeni, dar, din păcate, el nu a fost cloud-ul pe care ni l-am fi dorit. Instituțiile publice au răspuns în mică măsură, au fost câteva biblioteci care au intrat în acest cloud, nu instituții guvernamentale.

Totuși, există un lucru bun și anume că angajaţii de la ICI au acum experiență, au învățat ce înseamnă să lucrezi în sistem cloud.

Eu nădăjduiesc ca autoritățile să ia în seamă experiența ICI și chiar să sprijine firmele private, și nu numai, să intre în acest cloud.

Firmele trebuie să se familiarizeze cu lucru în cloud, conform directivelor CE, iar în cadrul discuțiilor privind acest subiect ar trebui să se insiste pe avantajele acestei tehnologii, și mai puțin pe dezavantaje.

Dnei. Doina BANCIU i s-a decernat Premiul de Excelenţă pentru merite deosebite în dezvoltarea industriei ICT din România, cu ocazia aniversării a 25 de ani de comunicaţii electronice în românia, de Ziua Internaţională a Telecomunicaţiilor şi a Societăţii Informaţionale – 17 mai 2022, în urma votului digital a peste 1500 de profesionişti, executivi şi lideri din industriile ICT şi cele convergente, în intervalul 15 aprilie – 15 mai 2022.