De ce vor utilizatorii să îşi schimbe stilul de viață online în 2020?

Anul trecut, furturile de parole au crescut cu 60% comparativ cu anul 2018, furturile datelor de autentificare fiind de asemenea în creștere – în special cele pentru site-urile pornografice și cu un conținut pentru adulți au crescut cu peste 100%.

Acest lucru i-a determinat pe mai mult de jumătate dintre utilizatorii de Internet (56%) să simtă că, în lumea digitală modernă, este imposibil să ai o viață cu adevărat privată, iar pe unul din trei utilizatori (32,3%) să se simtă nesigur în legătură cu modul în care își poate proteja pe deplin confidențialitatea datelor în mediul online. Un nou sondaj realizat de Kaspersky a arătat că 42,3% ar face o „rezoluție” digitală de Anul Nou pentru 2020, mai degrabă decât una tradițională, de tipul „să slăbesc”, „să trăiesc sănătos”. Cercetarea Kaspersky a arătat că oamenii vor să aibă standarde mai ridicate în ceea ce privește comportamentul în mediul online, propunându-și, pentru prima dată, obiective precum utilizarea unor parole mai bune și reducerea nivelului de stres cibernetic. Sondajul online a fost efectuat pe 2.000 de adulți europeni cu vârste de peste 18 ani și cote reprezentative la nivel național pentru gen, vârstă și regiune, realizat de agenția independentă de cercetare de piață, Arlington Research, în decembrie 2019.

„Rezoluțiile” digitale sunt promisiunile pe care vi le faceți, de a vă proteja confidențialitatea datelor personale în mediul digital în 2020. Studiul realizat a arătat că există multe domenii pe care oamenii doresc să le îmbunătățească – reducerea timpului petrecut în fața ecranului este pe lista a 29,1% dintre respondenți în anul următor, în timp ce 18,3% dintre utilizatori își propun să nu mai adoarmă cu smartphone-ul lângă pernă. Acest lucru arată că „detox-ul” digital este în creștere. Un sfert dintre respondenți au ales ca obiectiv să facă mai des backup și să își curețe desktop-ul periodic, iar 11,2% vor să șteargă „prietenii” de pe Facebook pe care nu i-au întâlnit niciodată personal. Se pare că tendința pentru 2020 este un stil de viață online mai chibzuit.

David Emm, Principal Security Researcher la Kaspersky, oferă următoarele sfaturi despre cum să vă schimbați în bine viața digitală, în 2020:

  1. Securizați toate dispozitivele pe care le utilizați pentru tranzacții online – servicii bancare, cumpărături, conturi de socializare – prin aplicarea la timp a patch-urilor și a soluțiilor pentru securitatea Internetului.
  2. Utilizați o parolă complexă și unică pentru fiecare dintre conturile online.
  3. Examinați cu atenție setările de confidențialitate și securitate și limitați ceea ce poate fi văzut și partajat.
  4. Dezactivați aplicațiile și funcțiile pe care nu le folosiți.
  5. Dezactivați serviciile de urmărire și de localizare și ștergeți cookie-urile cu regularitate.
  6. Verificați-vă adresa de e-mail pe servicii precum “Have I Been Pwned” pentru a vedea dacă v-a fost compromis vreun cont digital.”