Oana LAZA, NEPI ROCKCASTLE @ DX Summit 2023: Banii sunt întotdeauna limbajul comun între Digital / IT și Business / Management. Tehnologia “sexy” generează entuziasm în rândul IT-iștilor, mai puțin a business-ului

Oana LAZA,  ex Chief Digital Officer – NEPI ROCKCASTLE @ DIGITAL TRANSFORMATION SUMMIT 2023, organizat de Digital Transformation Council, Revista Comunicații Mobile și TelecomTV, pe 28 iunie 2023, la Grand Hotel Continental, moderat de Ion Vaciu și Roxana Onea.

Am petrecut ultimii trei ani în domeniul construcției și managementului de mall-uri.

Dintr-o altă perspectivă, cea a unei încercări personale de antreprenoriat în agricultură, când am trimis a patra oară același document la adresa getaprimarie@yahoo.com, a fost clar că avem nevoie de digitalizare. Bine, trebuie să vedem partea pozitivă a lucrurilor, respectiv că putem comunica pe email și în mediul rural.

Problema digitalizării și a transformării digitale este una umană, dar pentru a ajunge la partea în care oamenii adoptă transformarea digitală, este foarte important să ajungem la punctul în care avem proiectele, iar proiectele au nevoie de bani.

Oana-Laza-Arta-Transformarii-Digitale-2

Banii se pun mai mult în unele zone și mai puțin în alte zone, inclusiv în sectorul privat, și tot astfel banii se alocă mai mult în unele industrii și mai puțin în altele.

Unele industrii, cum ar fi IT&C sau media, sunt foarte digitalizate. Cred că diferențele de digitalizare între diverse industrii sunt provocate de gap-ul între sectorul IT și profesioniștii care vor să facă digitalizare și transformare digitală și mediul de business, reprezentat de CEO sau CFO, care încearcă să înțeleagă ce vor IT-iștii să facă. Mi se pare că problema este în ambele părți.

Ne-am dat seama că nu aplicația de loialitate aduce clienți în mall-uri, ci noi trebuia să creăm motive pentru ca aceștia să revină în mall-uri. Mai multe vizite înseamnă mai multe vânzări și implicit mai mulți bani pentru proprietarii de mall-uri.

O mare problemă a mall-urilor este eficiența energetică. Consumăm foarte multă energie electrică, foarte mult gaz și facturile sunt foarte mari. Nu vom reuși să aducem mall-urile la un standard de eficiență energetică din cauza lipsei de personal uman, pentru că nu toate mall-urile noastre sunt în București. Obținerea eficienței este posibilă prin automatizarea procesului de iluminat, spre exemplu. Economiile astfel realizate au fost de ordinul milioanelor de euro, a meritat să introducem automatizarea iluminatului.

În concluzie, vânzarea unui proiect, a unei idei de proiect este o artă, iar această artă constă în articularea beneficiilor proiectului și transformarea acestor beneficii în bani, ceea ce poate să însemne creșterea vânzărilor, reducerea costurilor sau diminuarea riscurilor.

În unele industrii, articularea beneficiilor este mai dificilă.

VIP SPEAKERS @ DIGITAL TRANSFORMATION SUMMIT 2023