România, printre țările cu cel mai mic cost pentru internetul fix

Suntem deja obișnuiți cu faptul că România stă foarte bine la capitolul reprezentat de vitezele de acces la internet fix și mobil. De-a lungul timpului, investițiile accelerate ale operatorilor au propulsat piața locală de servicii internet în topul mondial al tehnologiei în ceea ce privește conexiunile de internet.

Mai nou, un studiu realizat de către cable.co.uk certifică și o altă informație statistică foarte interesantă, din nou element pozitiv pentru români: țara noastră se află în top 5 cu cel mai ieftin internet fix din lume!

Conform datelor colectate, cele mai ieftine servicii de internet în bandă largă sunt în Sudan, cu un cost mediu de 2,3 dolari pe lună. În topul global urmează Kazahstan (5,11 dolari pe lună), Republica Moldova (7,03 dolari pe lună) și Belarus (7,34 dolari pe lună). În România, care ocupă locul 5 în acest clasament, costul mediu al serviciilor de internet fix a fost calculat la valoarea de 7,57 dolari pe lună.

Cât costă accesul la internet fix în Europa de Est

De ce accesul la internet are un preț atât de accesibil în țara noastră, deși facem parte din Uniunea Europeană? În timp ce alte prețuri tind să ajungă la un nivel apropiat în comunitatea europeană, iată că cele pentru servicii de tehnologie sunt mult mai prietenoase în România.

Motivul pentru care ne bucurăm de internet ieftin nu ține atât de nivelul de venituri ale populației, căci vecinii noștri plătesc mult mai mult pentru conexiunile de internet fix. Astfel, în Bulgaria, costul mediu este de 12,71 dolari pe lună, aproape dublu față de cel din România. Concurența acerbă dintre operatori este un factor important, la care se adaugă numărul mare de conexiuni și interesul investitorilor, de-a lungul timpului, de a testa anumite tehnologii în țara noastră.

În regiunea Europei de Est, media de preț este de 19,22 dolari pe lună, ceea ce o face să fie a doua cea mai ieftină regiune din lume. Printre cele mai mari tarife în zonă se observă cele din Slovenia (42,54 dolari, locul 98 în top global), Cehia (24,04 dolari, locul 51) și Muntenegru (23,41 de dolari, locul 48).

Prețurile mici permit accesul mai ușor în lumea digitală

Toate studiile din ultimii ani arată un interes major al românilor pentru serviciile digitale, adoptate tot mai mult în special în mediul urban. Crește numărul conexiunilor la internet fix și mobil, dar și calitatea acestor conexiuni. Implicit, românii au tendința de a-și muta online tot mai multe activități, în trend cu ceea ce se întâmplă în țările mult mai dezvoltate. Fie că este vorba despre informare și comunicare sau despre shopping și banking, internetul joacă un rol tot mai relevant.

Până și în lumea divertismentului, platformele de streaming online cu filme și seriale și portalurile de jocuri de noroc online au tot mai multe conturi active în România. Dacă în trecut aceste distracții erau limitate la TV și cinema, respectiv la sălile de jocuri, agenții de pariuri sportive și cazinouri terestre, acum iată că filmele și serialele sunt disponibile oriunde și oricând, la fel și jocurile de cazino online și alte astfel de atracții în categoria distracției virtuale.

Tendință de scădere a prețurilor la serviciile de internet fix în România

Demn de subliniat este că România a urcat trei poziții față de ediția anterioară a studiului, din primăvara 2022, când ocupa locul 8, cu un cost mediu de 9 dolari / lună. Așadar, în plină perioadă în care inflația a ajuns la peste 15% pe an, iată că serviciile de acces la internet au devenit mai ieftine.

Dincolo de prețurile accesibile în ofertele prezentate pe website-urile oficiale, operatorii de internet fix lansează adesea campanii promoționale cu discount-uri semnificative. Spre exemplu, de Black Friday, cei care semnează contracte pe termen de 2 ani pot primi reduceri de zeci de procente la abonamentul lunar, instalare gratuită și router de ultimă generație cu chirie lunară zero.

Articol susţinut de Tipzor Media