Site icon Revista COMUNIC@ŢII Mobile

Volumul tranzacțiilor digitale se va tripla până în 2030

În anul 2020, au fost efectuate peste un trilion de tranzacții fără numerar, volumul acestora la nivel global urmând a se dubla aproape până în 2025, față de 2020, ajungând la 1,9 trilioane tranzacții, și chiar a se va tripla până în 2030, reiese dintr-o analiză PwC. Raportul poate fi citit aici.

”Plățile digitale, cum sunt cele efectuate cu telefonul mobil, cumpărarea unui bilet de autobuz prin SMS sau utilizarea unui cod QR pentru achitarea unor servicii erau posibile și înainte de pandemie. Ulterior, au accelerat puternic pentru că oamenii au evitat utilizarea numerarului în magazinele fizice și au apelat mai mult la comerțul online. Observăm că trendul va continua și în următorii zece ani, iar industria financiară va trece printr-o transformare semnificativă pentru a ține pasul”, este de părere Diana Coroabă, Partener PwC România, Lider servicii financiare.

Regiunea Asia-Pacific va înregistra cea mai rapidă creștere a volumului tranzacțiilor fără numerar, de 109% până în 2025 și apoi de 76% până în 2030, urmată de Africa (78%, 64%), Europa (64%, 39%) și America Latină (52%, 48%). În schimb, SUA și Canada vor avea un ritm mai lent (43%, 35%).

În cel mai recent sondaj PwC realizat la nivel global în rândul băncilor și al fintech-urilor, 89% dintre respondenți au fost de acord că orientarea către comerțul electronic va continua și vor fi necesare investiții semnificative în soluții de plată online. Mai mult, 97% spun că va exista o orientare tot mai mare către plățile în timp real.

De asemenea, estimările arată că portofelele electronice vor reprezenta mai mult de jumătate din toate plățile efectuate în comerțul online de la nivel global până în 2024, consumatorii trecând de la carduri la tranzacții bazate pe conturi și coduri QR, potrivit FIS, un grup de tehnologie pentru servicii financiare.

Potrivit raportului, principalul atu în trecerea la plățile digitale sunt datele, care creează noi fluxuri de venituri pentru organizațiile financiare, dar care le expun și la riscuri de securitate cibernetică și confidențialitate a datelor. Plățile electronice generează aproximativ 90% din datele despre clienți utile pentru bănci, respectiv informații despre cine cumpără, ce, cât și când.

Privind în perspectivă, 86% dintre respondenți cred că furnizorii tradiționali de plăți vor colabora cu fintech-urile sau companiile de tehnologie pentru soluții inovatoare de plăți.

Exit mobile version