Vlad DOICARU, Huawei @ EDU INVEST 2023: Dorim să accelerăm educația inteligentă prin intermediul partenerilor, atât al celor din zona tehnologiei, cât și din zona aplicațiilor, noi credem în ideea de ecosistem

Vlad DOICARU, Public Affairs and Government Relations Director – Huawei Technologies @ Conferința EDU Invest 2023 – Transformarea Digitală în Educație, Learning & HR, organizată de DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL, Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTv pe 22 februarie 2023.

Patentele provin din activitatea de cercetare-dezvoltare, respectiv din educație. La nivel de țară, România nu stă foarte bine comparativ cu ce se întâmplă la nivel internațional. Patentele, într-un final, se traduc în drepturi de proprietate intelectuală, generează venituri, care nu sunt mici, atât pentru cercetarea românească, cât și pentru companiile locale.

Dacă ne uităm în trecut, în ultima 100 de ani a fost, din diverse motive, o curbă aproape plată pentru aceste patente din punct de vedere al înregistrărilor și formalizării înregistrării.

În anii ’80, numărul patentelor înregistrate la nivel internațional a început să crească, în special din cauza Asiei și, particular, Chinei.

Anul 1990 este un reper important pentru drepturile de proprietate intelectuală. În acel an s-a materializat acordul Trips, un acord juridic internațional încheiat între toate organizațiile internaționale ale comerțului. Practic, este un moment important, pentru că s-a ieșit din abordarea izolaționistă de până atunci.

Conferința LIVE (Intervenția dlui. Vlad DOICARU – min. 2:49:30)

Huawei este o companie specială în privința activității de cercetare-dezvoltare, în sensul în care mai mult de jumătate din cei 190.000 de angajați ai companiei lucrează în acest domeniu, ceea ce spune foarte mult despre inovația pe care noi o aducem în industrie.

În opinia mea, este evident că educația reprezintă viitorul unei națiuni și creează toate dezideratele ca o națiune să progreseze pentru că atinge mai multe componente, atât economice, cât și sociale, dar și din perspectiva inovației.

Statele relevante în domeniul cercetării-inovării alocă, în medie, 4,6% din PIB pentru educație. Un an de creștere în calitatea educației influențează inclusiv creșterea economică cu 3-6% pe termen lung.

Studiile arată că firmele care au un grad mare de educației al angajaților au o productivitate cu 75% mai mare decât companiile cu un număr mai mare de angajați cu educație medie.

Credem că zona ICT este calea corectă pentru a îmbunătăți calitatea educației.

În educație se manifestă patru tendinței, care fac tranziția de la o educație centrată pe profesor la o educație centrată pe elev.

Huawei are un parteneriat în România privind educația inteligentă, www.notebune.ro, care își propune să livreze conținut educațional fără ca elevul să fie prezent fizic în clasă, platforma Note Bune (www.notebune.ro) fiind un parteneriat cu Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture.

Huawei a dezvoltat o tablă interactivă pentru educația inteligentă, IdeaHub, echipament pe care poate rula orice aplicație compatibilă Android sau Microsoft. Prezența în clase a unor astfel de dispozitive a condus la reducerea abandonului școlar, fapt observat la o unitate de învățământ din zona rurală a județului Sibiu.

În afară de programul notebune.ro, Huawei are în derulare un alt program pentru zona universitară, Seeds for the Future, cu peste 300 de studenți implicați până în prezent. 

Compania are în derulare și un program de burse școlare, precum și un parteneriat cu Universitatea Gheorghe Asachi din Iași și unul cu Universitatea Politehnica, ultimul inițiat în iunie 2021.

Legat de platforma www.notebune.ro, în primele trei luni de la lansare a avut peste 390.000 de vizitatori și peste 53.000 de utilizatori. Noi apreciem că este un rezultat bun și vrem să ne extindem atât spre zona claselor primare, dar și spre învățământul superior.

Tehnologiile ICT deschid o nouă paradigmă pentru educația bazată pe student, fapt susținut prin apariția a numeroase platforme de specialitate.

Dorim să accelerăm educația inteligentă prin intermediul partenerilor, atât al celor din zona tehnologiei, cât și din zona aplicațiilor, noi credem în ideea de ecosistem.

În construcția campusurilor digitale, Huawei are o experiență bogată în peste 70 state și regiuni și parteneriate cu peste 600 de universități și instituții de cercetare. Din perspectiva portofoliului nostru de produse, compania poate acoperi o gamă largă de necesități din mediul educațional, inclusiv cu soluții particularizate, nu doar enterprise și telecom.

TEASER