Wild set of tp porn videos on PornsOK.com Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win Farmacie online Farmacia Millefolia cu cele mai bune prețuri din România.

VIDEO Octav CĂLIN, StillCo @ Conferința DX Fiscal – eFactura 2024: În noua paradigmă de business, antreprenorii care vor implementa corect eFactura vor câștiga clienți

Octav CĂLIN – Director General, StillCo Conferința Transformarea digitală fiscală a României – eFactura: Bilanțul primei luni de utilizare B2B organizată de către Digital Transformation Council pe 31 ianuarie 2024 și moderată de Ion Vaciu și Roxana Onea. Parteneri Media: Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV
Detalii aici: https://comunic.ro/dxfiscal-efactura/

Cum arată bilanțul după prima lună de implementare eFactura în segmentul B2B?

În Galați, unde activează compania StillCo, este epuizant să răspunzi la telefoane, răspund și eu și colegii mei, suntem în prima linie. Oamenii vor să folosească softul fără să se fi înregistrat la ANAF pentru a accesa spațiul virtual sau fără să-și fi luat semnătură digitală. Practic, trebuie să începem de la zero. Avem foarte, foarte multe lucruri de explicat clienților despre ce înseamnă eFactura și ne gândim că poate explicându-le ei vor aprecia și se vor întoarce la noi pentru a utiliza softul eFactura de la StillCo.

În momentul acesta stăm pe telefon și cred că toate firmele de soft fac lucrul acesta. Clienții sună și vor neapărat să vorbească în direct și e foarte greu.

Deci factorul uman încă este foarte important.

Exact. Mulți apelează la contabili, dar aceștia sunt epuizați să dea explicații, nici nu mai pot să dea explicații, de fapt, pentru că sunt prea asaltați și nici nu ar vrea să-și ia pe cap emiterea facturilor clienților, cu toate că au semnătura lor.

Deci ideea ar fi să existe cineva care să le explice tuturor celor care întreabă. Oficialul ANAF a declarat în timpul acestei conferințe că abia 170-180.000 de firme din vreo 800.000 s-au înscris în eFactura. Vă dați seama că majoritatea nu s-au înscris și nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că nu știu cum.

Ar trebui cumva explicat public sistemul acesta nou, nu neapărat printr-o amendă, ci mai ales prin avantajele pe care le are implementarea eFactura în business-ul lor. Aici aș vrea să punctez faptul că am identificat în digitalizarea acestor date mai multe avantaje pentru cei care au afaceri decât pentru stat, pentru că în momentul în care tu ești transparent, cu toate datele tale, ai un preț corect pentru clientul tău final. Nu vei fi concurat de cel care vinde fără factură, nu vei fi concurat de alte entități care, pur și simplu nu respectă regulile, iar emiterea eFacturii este, de fapt, un model prin care tu îți expui, îți întărești încrederea către clienții tăi. Așadar, în momentul în care tu vii cu emiterea eFacturii și o trimiți imediat și vezi toate produsele imediat, în SPV-ul tău, poți spune că ești un furnizor de încredere și această încredere se răsfrânge, de fapt, în sentimentul clientului de a te prefera pe tine în detrimentul altora. Acest lucru ar trebui explicat mult mai clar, pentru că antreprenorii încă nu-și dau seama. Li se pare că eFactura este doar o raportare în plus, care de fapt nu e raportare. ANAF vrea ca pe viitor factura să se emită direct.

Dl. Octav Călin, care este lista cu recomandări pe care le-ați transmite către ANAF? Acum, după această primă lună, care sunt principalele întrebări pe care le primiți din partea clienților?

Aș vrea să-i mulțumesc ANAF-ului în general, pentru că mi-a îndeplinit un vis.  Noi, la StillCo, când am pornit să facem programul de eFactura acum un an și jumătate – doi, am fost solicitați de o companie de utilități din zonă să le implementăm foarte repede eFactura, pentru că trebuiau să raporteze, nu aveau timp, iar cei cu care aveau contract n-au putut să facă nimic. În momentul acela, când am intrat în proiect și am văzut ideile de la care au plecat cei de la ANAF, pentru că am studiat documentația și am văzut cum s-au întâmplat lucrurile, mi-am dat seama că este o idee extraordinară pe care România o va implementa.

După ce am terminat implementarea, ideile au tot curs, imaginându-ne acest moment, 1 ianuarie 2024, despre care noi, inclusiv în octombrie-noiembrie 2023, nu știam dacă se va întâmpla pentru că politic decizia nu era luată.

Existau variante și să se amâne, noi eram gata cu softul și nu știam dacă nu am dezvoltat totul degeaba sau nu. Vă dați seama că este un moment în care toate visele noastre – pentru că nu aveam cum să vorbim cu contabilii, pentru că toți erau plini de alte probleme și raportări, fiecare voia altceva, nu vroiau să ne spună mare lucru, cum și-ar dori să arate softul nostru – ne-am imaginat mereu cum va lucra antreprenorul, contabilul și ANAF cu aceste tipuri de interacțiuni între date și comunicări în schimbarea fluxului de documente. Contribuabilul trebuie, de fapt, să trimită factura la ANAF și după aceea trebuie să o trimită la client. De fapt, așa este normal că dacă tu n-ai înregistrat factura la ANAF, n-are rost s-o trimiți la client pentru că ea nu este oficial înregistrată și legislația spune că originalul este acel xml și nu ce ai tu pe hârtie.

Ne-am imaginat exact circuitul acesta în care contabilul va face separat bilanțul contabil, va lua el din ANAF facturile și nu le va mai trimite plicul cu acte. Este o adevărată schimbare de mentalitate în această interacțiune între contabil și client.  Plecând de la aceasta, se va revoluționa tot sistemul, iar ANAF a creat acuma posibilitatea ca și noi programatorii să gândim. Până acum eram blocați în acea scanare de factură pe care nu puteam s-o luăm dintr-o parte și să-i extragem clientului datele despre când a luat el produsul cu cel mai mic preț, de exemplu, de la cine l-a luat etc.

ERP-ul poate să lucreze cu orice alt distribuitor de soft pe care îl găsește inovator pe piață și în momentul acesta, situația totală s-a schimbat și paradigma de fapt este că acest sistem va ajuta antreprenorii. Însă tocmai acest lucru nu este explicat.

De aici ar trebui plecat, pentru că dacă contribuabilul își implementează corect, de la început, eFactura în noua paradigmă de business, el, de fapt, va câștiga clienți. Va câștiga încrederea lor și faptul că va ști în orice moment unde îi sunt, cine îi sunt clienții, cine sunt furnizorii, care sunt prețurile cele mai mici și nu va trebui să fie dependent de o soluție de ERP, contabilii vor avea totul la dispoziție.

Italia, de exemplu, a făcut o singură aplicație. Nu știu cine de la ANAF a avut ideea să facă deschiderea aceasta, cu modulul API, dar este foarte bună.