Wild set of tp porn videos on PornsOK.com Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win Pe Hellcase România poți deschide cutii cu skinuri.

Vasile BALTAC @ DIGITAL TRANSFORMATION GALA 2021: Europa a adoptat programul Digital Decade 2030, care urmărește creșterea numărului de specialiști IT de la 7 milioane la 20 milioane, dar nu cred că autoritățile din România au înțeles că acest program reprezintă o șansă uriașă pentru țara noastră

Vasile BALTAC, PREȘEDINTE ATIC (Asociaţia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii din România) @ DIGITAL TRANSFORMATION GALA by COMUNICAȚII Mobile 2021, ediția a 18-a anuală, organizată de către DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL, Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV.ro pe 10 decembrie 2021.

2021 s-a desfășurat sub semnul pandemiei, lucrul la distanță a favorizat sectorul IT&C și rezultatele economice au consolidat ponderea acestui sector în structura economiei naționale, depășind construcțiile și apropiindu-se de agricultură.

Lucrul la distanță a favorizat sectorul IT și trendul acesta pozitiv ar trebui să continue și în 2022, mai ales dacă se termină pandemia. Dar există o serie de semnale pe care le consider îngrijorătoare pentru evoluția pe temen mediu. 

LIVE

Pandemia a creat un fenomen nou, al nomazilor digitali, care pot lucra din locații atractive din perspectiva prețului și care au o infrastructură IT bună, așa cum avem de fapt în România. Din păcate, autoritățile nu au făcut nimic pentru atragerea acestor nomazi digitali și derularea unor activități economice corespunzătoare aici, la noi în ţară.

Ieri, am participat la o conferință și am aflat de la un expert parlamentar că există în pregătire o legislație pe acest subiect, dar dacă această viitoare legislație este doar la nivelul unui expert parlamentar, s-ar putea ca fenomenul să înceteze până va intra în vigoare. Sper ca lucrurile să se miște într-un fel sau altul.

Legat de anularea facilităților din domeniul IT, subiect despre care s-a vorbit și în anii anteriori, cred că astfel de declarații au provocat îngrijorări în rândul investitorilor din domeniu. Există posibilitatea ca, în cazul anulării acestor facilități, specialiștii români din domeniul IT să fie angajați de entități din alte state, unde legislația este favorabilă, și să plătească taxe și impozite acolo.

Europa se confruntă cu o criză de specialiști IT, cererea neacoperită din acest domeniu fiind de un milion de persoane. În contextul transformării digitale, care presupune oameni bine pregătiți, cererea va crește și România se poate confrunta cu acutizarea lipsei de specialiști.

S-a discutat mult de DESI, unde stăm prost la multe capitole. Totuși, avem o infrastructură IT bună, realizată predominant prin efort privat, și stăm mai bine în clasamentul respectiv.

Europa a adoptat un program denumit Digital Decade 2030, care umărește creșterea numărului de specialiști IT de la 7 milioane la 20 milioane, din care femei 50%. Nu cred că autoritățile din România au înțeles că acest program reprezintă o șansă uriașă pentru țara noastră. 

Numărul absolvenților de profil este în creștere, a ajuns la 10.000, de la 5-7.000 în urmă cu ceva vreme. Totuși, ponderea IT-iștilor în totalul forței de muncă este puțin peste 2%, față de media UE de 3,2%.

Concluzia mea pentru 2022 este că ar putea fi un an de cotitură pentru industria IT din România, dar sunt semne destul de slabe că ar putea fi așa.

Ca să rezolvi problema lipsei specialiștilor trebuie să rezolvi problema digital divide, împărțită în patru puncte. 

Primul punct este accesul. Aici România stă bine. Al doilea punct este cel referitor la affordability, adică oamenii să poată să-și permită accesul. Aici încă avem probleme foarte mari, iar autoritățile ar trebui să se implice, mai ales în zonele defavorizate. Un alt punct este cel al competențelor. Aici ar trebui făcute investiții majore în domeniul profesioniștilor, chiar dacă se manifestă fenomenul plecărilor în afara țării. Ultimul punct este conținutul, care a început să crească.

Personal, îmi place ghișeul.ro, care a făcut pași mari înainte. 

Nu știu ce proiecte de digitalizare au fost incluse în PNRR, dar, în opinia mea, transformarea digitală a României necesită multe miliarde de euro.





Dlui. VASILE BALTAC (inginer, informatician, profesor universitar, pionier al informaticii în România)
i s-a decernat PREMIUL EXCELLENCE AWARD