Svetlana GOMBOȘ @ BURSA TECH: Platformele de tele-medicină/școală/muncă ar trebui să fie folosite, nu doar să le testăm și apoi să le dăm la o parte. Proiectul catalogul școlar este întârziat şi toată lumea are nevoie de el, nu doar Educația. De acest proiect depinde toată proiecția viitoare din PNRR în sistemul educațional.

Svetlana GOMBOŞ – DIRECTOR GENERAL – MINISTERUL INVESTIŢIILOR ŞI PROIECTELOR EUROPENE @ Conferința BURSA TECH România – Topul platformelor de Telemedicină, eLearning, Telemuncă, organizată de către Digital Transformation Council, Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV pe 5 noiembrie 2021.

Începând cu 2006, programele derulate de ministerul pe care îl reprezint au ajutat la transformarea digitală a României, atât prin POS CCE, cât şi prin Competitivitate. E adevărat că acum prin Programul de Competitivitate ne adresăm mult mai mult autorităţilor publice centrale, în special în ceea ce priveşte digitalizarea acestor servicii pe care instituţiile le oferă către cetăţeni, cum ar fi acele evenimente de viaţă.

VIDEO CONFERINŢA

De la noi se vede că se întâmplă această Transformare Digitală, într-un fel sau altul. 

Platformele ar trebui să fie folosite, nu doar să le testăm și apoi să le dăm la o parte. În pandemie s-a dovedit că avem foarte mare nevoie de tot ceea ce există pe piață și trebuie să folosim.

Banii din PNRR încă nu au sosit la casierie, dar vor fi mulți bani pentru procesul Transformării Digitale și, dincolo de PNRR, ne gândim ce anume să mai finanțăm prin intermediul altor programe de finanțare, precum POCIDIF (Programul Operaţional Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare).

În perioada pandemiei s-a văzut că tot ce a produs sectorul privat a fost foarte rapid și s-a pus în piață imediat. Din păcate, statul se mișcă mai greu, trebuie parcurse foarte multe de etape, iar la această situație se adaugă și actuala criză.

Proiectul catalogul școlar este întârziat, într-adevăr. Este un proiect de care toată lumea are nevoie, nu doar sistemul educațional. De acest proiect depinde toată proiecția viitoare din PNRR în sistemul educațional.

Nu numai că este întârziat, dar soluția informatică este perimată. 

Ne aflăm la doi ani de la data semnării contractului de finanțare și cei care sunt în acest moment în online și sunt dezvoltatori cred că zâmbesc deja, fiind vorba de o soluție pe care au identificat-o acum doi ani, ea trebuie dusă la zi ca să putem vorbi de un proiect adevărat.

Noi am recomandat actualizarea documentației, suntem într-un proces în care acel proiect va trebui să ajungă la zi din punct de vedere tehnologic și abia apoi să vorbim de implementarea lui.

Oricare va fi finanțarea – fonduri UE sau PNRR, Edulib va fi implementat, pentru că el este baza dezvoltării celorlaltor proiecte din domeniul educațional.

În ceea ce privește proiectele de telemedicină, România a avut niște experiențe nefericite, am avut un proiect în 2007 – 2013 de telemedicină rurală, unde am dotat cu echipamente medicale un număr de cabinete individuale, care și în prezent stau neutilizate, iar dotarea s-a făcut pe sume fabuloase.

În acest moment, ca proiecte de telemedicină avem proiectul Spitalului Militar Central. Este un proiect care leagă cele 11 spitale militare și alte 5 unități prespitalicești. Sper să intre în deplinătatea implementării la începutul anului 2022, după ce vor fi parcurse și mai multe etape.

Este un sistem deschis, nu este un sistem doar pentru acele spitale, dorim ca oricare spital din România să se poată lega la acest sistem și să pună la dispoziție ulterior tot ceea ce are ca informație structurată în platforma respectivă și să facă sharing de orice tip de informație cu privire la pacienți.

Este doar un pas și cu siguranță vor mai fi astfel de proiecte în programul de sănătate care va fi aprobat începând cu anul viitor.

În ceea ce privește intervențiile private pe telemedicină, din păcate nu avem nicio veste să dăm mediului privat.

Nu avem un partener în Ministerul Sănătății, nu au unitate de implementare a proiectelor, nu au oameni să ducă acest know-how, iar situația nu este de ieri sau azi, ci dintotdeauna.