„Școala din Valiză” are peste peste 6.000 de elevi și profesori din zona rurală în doi ani

În urmă cu un an și jumătate, a fost lansat proiectul „Școala din Valiză”, finanțat de Fundația Vodafone România și desfășurat de către Fundația World Vision România, în zece școli din mediul rural din județele Vaslui, Ilfov, Ialomița, Cluj, Brașov și Vâlcea. Acesta constă într-o platformă de e-learning – www.scoaladinvaliza.ro – și o valiză mobilă dotată cu echipamente de tehnologie. Proiectul s-a extins considerabil în anul 2019, ajungând de la 3.700, la 8.000 de beneficiari.

Anul acesta, în proiect au intrat încă două școli, iar acum 5.770 de elevi (față de 2.400, în 2018) și 320 de profesori (față de 200, în 2019) sunt înscriși pe platforma www.școaladinvaliză.ro. În plus, au fost create 650 de lecții digitale în 2019, comparativ cu 370 în 2018.

Prin proiectul „Școala din Valiză,se urmărește dezvoltarea abilităților digitale ale profesorilor și elevilor din școlile primare și gimnaziale din zona rurală, prin folosirea unei platforme de e-learning – www.scoaladinvaliza.ro – și a unei valize tehnologice mobile – „Instant Classroom‟. Valiza cuprinde câte un laptop pentru profesor, 25 de tablete pentru elevi, un videoproiector, un sistem audio, o soluție încorporată de încărcare a echipamentelor, un router wi-fi încorporat și un modem 4G. Cu ajutorul tehnologiei, profesorii predau lecții interactive pentru toate materiile.

Pe lângă pregătirea elevilor cu ajutorul tehnologiei, proiectul asigură și formarea digitală a profesorilor prin cursuri, webinarii și sprijin în crearea de lecții, precum și suport tehnic lunar. Profesorii își dezvoltă diferite abilități, cum ar fi flexibilitatea, pentru că își pregătesc singuri lecțiile online în funcție de nivelul fiecărei clase, și creativitatea, prin crearea de conținut direct în platformă. De asemenea, acest mod de predare îi ajută pe profesori să se organizeze mai bine la clasă, anumite activități birocratice pe care le făceau anterior fiind eliminate, și chiar să aibă o evidență mai bună a nivelului de pregătire al elevilor prin rapoartele centralizate în platformă referitoare la punctajele obținute de aceștia la diferite teste.

Conform unui studiu realizat de World Economic Forum, deși roboţii şi automatizarea ar putea duce la dispariţia a circa 75 de milioane de locuri de muncă în următorii cinci ani, noua diviziune a muncii între oameni, roboţi şi algoritmi ar putea crea 133 de milioane de alte noi joburi. Fundația Vodafone România și Fundația World Vision România consideră că cea mai importantă investiție pentru viitor este cea în educația copiilor, în pregătirea noilor generații pentru a face față unei lumi dominate de tehnologie, aflată în continuă transformare.