Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) a semnat un acord cu Guvernul României pentru găzduirea Conferinței Plenipotențiare a UIT din 2022 (PP-22) la București. Această conferință, cel mai înalt for decizional al UIT, va avea loc în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022 la Palatul Parlamentului, în capitala României, marcând revenirea evenimentului în Europa după mai bine de 3 decenii.
„Conferința Plenipotențiară a UIT din 2022 va avea loc în România, fapt care mă bucură foarte mult, marcând revenirea în Europa a reuniunii la cel mai înalt nivel a UIT, după mai mult de 30 de ani. În timpul pandemiei COVID-19 s-a dovedit cât de importante sunt tehnologiile și serviciile digitale, mai mult ca niciodată. Totuși, rămân provocări ce trebuie depășite. Cu ocazia PP-22, statele membre ale UIT vor trasa liniile de dezvoltare pentru perioada 2024-2027, într-un moment în care transformarea digitală se accelerează în întreaga lume”, a declarat Secretarul General al UIT, Houlin Zhao.”
Vlad Ștefan Stoica, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), a declarat la semnarea acordului de găzduire în numele Guvernului României: „Prin organizarea Conferinței Plenipotențiare, ne luăm angajamentul de a aduce împreună toate țările, pentru a conlucra îndeaproape la dezvoltarea comunicațiilor globale și la consolidarea sectorului telecomunicațiilor.”.
Conferința Plenipotențiară a UIT se desfășoară la fiecare patru ani, reunind reprezentanții celor 193 de state membre ale organizației pentru a veghea la atribuirea spectrului radio la nivel global, crearea standardelor tehnice pentru rețelele și serviciile din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) din întreaga lume și eforturile de promovare a incluziunii digitale în comunități slab deservite. Cu ocazia PP-22 se vor stabili, de asemenea, politicile generale ale UIT, se va adopta planul strategic și financiar pe patru ani și se vor aborda cele mai actuale teme din domeniul TIC.
Nu în ultimul rând, conferința va alege următorul Secretar General al UIT, Secretarul General Adjunct și Directorii Birourilor de Sector pentru Radiocomunicații, Standardizare a telecomunicațiilor și Dezvoltarea telecomunicațiilor, împreună cu membrii Comitetului pentru Reglementări Radio. Conferința Plenipotențiară alege, de asemenea, statele membre din componența următorului Consiliu al UIT, care acționează ca organ de conducere al organizației în perioada dintre două conferințe plenipotențiare. Statele membre ale UIT vor fi invitate să depună oficial candidaturi cu aproximativ un an înainte de conferință. Candidaturile se transmit către Secretarul General al UIT până cel târziu la ora 23:59 (ora Genevei) în a douăzeci și opta zi anterioară PP-22, adică luni, 29 august 2022.
În cadrul sesiunii din 2019 a Consiliului UIT, Consilierii au fost de acord cu propunerea de desfășurare a PP-22 la București, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022 (Decizia 127 a Consiliului UIT din 2019). Ediția anterioară a Conferinței Plenipotențiare a UIT a fost găzduită la Dubai, în 2018, de Guvernul Emiratelor Arabe Unite.
Ultima Conferință a Plenipotențiarilor UIT în Europa a fost conferința extraordinară găzduită de Franța, în 1989.
Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) este organizația internațională din sistemul Națiunilor Unite specializată pentru tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC), care promovează inovația în acest domeniu, împreună cu cele 193 de state membre și cu peste 900 de membri din rândul companiilor, al universităților și al organizațiilor internaționale și regionale. Înființată în urmă cu mai mult de 150 de ani, UIT este o organizație interguvernamentală al cărei obiectiv principal este coordonarea utilizării în bune condiții a spectrului radio la nivel global, promovarea cooperării internaționale în asignarea orbitelor satelitare, îmbunătățirea infrastructurii de comunicații în țările în curs de dezvoltare și stabilirea de standarde la nivel mondial care să încurajeze interconectarea fără întrerupere a unei game largi de sisteme de comunicații. UIT se pune în slujba conectării întregii lumi, indiferent de mijloacele prin care se realizează aceasta: rețele de bandă largă, cele mai recente tehnologii pe suport radio, navigație aeronautică și maritimă, radioastronomie, oceanografie și monitorizarea Pământului cu ajutorul sateliților, convergența comunicațiilor fixe și mobile, sau a tehnologiilor din domeniul internetului și al radiodifuziunii.