Site icon Revista COMUNIC@ŢII Mobile

Pandemia aduce şi o triplare a numărului atacurilor DDoS asupra site-urilor municipale şi educaţionale

Numărul atacurilor cibernetice a crescut în primele trei luni ale anului, în special al celor asupra site-urilor municipale și educaționale.Pandemia COVID-19 – care a debutat în primul trimestru al anului 2020 – a făcut ca aproape toate activitățile, fie ele de învățare, de muncă sau de relaxare, să treacă în mediul online. Cererea crescută de resurse online a fost remarcată de către răufăcători, care au organizat atacuri asupra celor mai vitale servicii digitale sau a celor care cresc în popularitate. De exemplu, Departamentul de Sănătate și Servicii Sociale al guvernului american, un grup de spitale din Paris și serverele unui joc online au fost toate ținte ale atacurilor DDoS din februarie și martie.

Raportul Kasperksy pe primul trimestru al anului 2020 evidențiază o creștere semnificativă a atacurilor asupra resurselor educaționale și a site-urilor web oficiale ale orașelor. În primul trimestru al acestui an, acest număr s-a triplat, comparativ cu aceeași perioadă din 2019. Ponderea acestor atacuri a fost de 19% din numărul total de incidente din T1 2020.

Experții Kaspersky sugerează că această creștere a interesului atacatorilor este cauzată de faptul că oamenii se bazează din ce în ce mai mult ca aceste resurse online să rămână stabile și ușor de accesat în perioada pandemiei. Atunci când văd mesaje contraditorii cu privire la virus și la ce măsuri preventive ar trebui luate, oamenii consultă sursele de informare oficiale online, pentru a beneficia de o îndrumare specializată. Multe școli și universități au trecut, de asemenea, la lecții online.

În general, numărul total de atacuri DDoS din T1 2020 a crescut și el. În această perioadă, Kaspersky DDoS Protection a detectat și a blocat de două ori mai multe atacuri decât în T4 2019 și cu 80% mai multe decât în T1 2019. Durata medie a atacurilor a crescut și ea: în T1 2020, un atac DDoS a durat cu 25% mai mult decât în T1 2019.

Exit mobile version