Wild set of tp porn videos on PornsOK.com Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win

SmartBill măsoară în timp real evoluția IMM-urilor în pandemie

SmartBill lansează primul Barometru al IMM-urilor din țară, reprezentat de o platformă prin care este monitorizată evoluția cifrei de afaceri a peste 20.000 de IMM-uri din țară.

„Barometrul SmartBill este singurul instrument care măsoară în timp real pulsul IMM-urilor (evoluția cifrei de afaceri) din România. Chiar dacă specificul firmelor nu generează o reprezentativitate de 100% pentru întreaga economie, considerăm că trendul pe care îl ilustrează platforma este foarte relevant și ne oferă o perspectivă realistă asupra impactului crizei. Urmărindu-l, putem observa impactul crizei asupra IMM-urilor, momentul în care economia începe să își revină și viteza cu care o va face”, spune Radu Hasan, Co-Fondator & CEO SmartBill.

Statistica, disponibilă permanent la adresa https://smartbill.ro/barometru este rezultatul unei analize efectuată pe un eșantion compus din peste 20.000 de afaceri cu abonament SmartBill activ și cu istoric din ianuarie 2019 și până în prezent. Numărul de firme depășește orice eșantion utilizat până acum într-un sondaj. Majoritatea este reprezentată de către firme mici, tehnologizate și cu o conducere deschisă la nou și soluții software.

Potrivit cifrelor compilate de către Barometru, ponderea sectoarelor cele mai afectate de către pandemie în acest eșantion este destul de mică, un aspect important de luat în calcul pentru raportarea la întreaga economie. În graficul de mai jos poate fi observată distribuția eșantionului pe sectoare de activitate economică:

De altfel, prin raportare la anii trecuți, poate fi observată o sezonalitate, confirmată și de statisticile anterioare. Astfel, cifra de afaceri scade semnificativ în ianuarie, un recul al perioadei de Sărbători, dar revine pe creștere puternică în februarie și martie, urmând o perioadă de relativă plafonare până în toamnă, când reîncepe creșterea. Acest trend se păstrează aproape identic și în 2017 și 2018, ani ce nu sunt ilustrați în pagina barometrului.„În martie 2020 observam primele semne ale crizei, dar nu atât de ample pe cât ne-am fi așteptat. O explicație este că o bună parte dintre firmele din eșantion sunt din zona serviciilor, care se bazează pe contracte, iar facturarea se face, în general, după prestarea serviciilor. De asemenea, multe contracte de prestări servicii regulate includ o clauză de reziliere de 30 zile. Datorită acestor aspecte, este normal să vedem o întârziere a reflectării impactului crizei în volumul cifrei de afaceri. Pe acesta îl vom putea vedea doar în luna aprilie și ne așteptăm ca trendul să continue și în luna mai”, continuă Radu Hasan.

Cele mai afectate sectoare sunt cele ale organizării de spectacole și evenimente (-58% MoM și -73% YoY), hoteluri și restaurante (-40% MoM și -59% YoY) și imobiliare (-40% MoM și -34% YoY).

SmartBill va realiza, începând cu mijlocul lunii mai, o actualizare zilnică a datelor, astfel încât evoluția indicatorilor va putea fi urmărită în timp real din acel moment.

Dezvoltat în 2007, de antreprenorii Radu Hasan, Ioana Hasan și Mircea Căpățînă, SmartBill este în prezent cel mai utilizat și cel mai apreciat program de gestiune și facturare de pe piața din România, cu peste 65.000 de clienți. În 2016, SmartBill a obţinut o investiție de 1 milion de euro din partea fondurilor de investiții Catalyst România și Gecad Ventures,  care au preluat printr-o operațiune de majorare de capital peste 30% din părțile sociale. În 2019, grupul norvegian Visma a preluat jumătate din companie, dar fondatorii păstrează controlul. Compania a înregistrat o cifră de afaceri de peste 15.000.000 de lei în ultimul an