Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win matrimoniale ploiești Farmacie online Farmacia Millefolia cu cele mai bune prețuri din România.

Noul bibliotecar foloseşte ICT ca un instrument strategic pentru transformarea digitală a bibliotecii, în beneficiul utilizatorilor cu competenţe digitale

Cea mai nouă provocare în domeniul bibliologiei şi ştiinţei informării este instituirea „Zilei bibliotecilor din învăţământ” în vederea conştientizării importanţei rolului acestor instituţii educaţionale, adevărate tezaure naţionale de cunoaştere cu impact deosebit la nivel social şi care pot reduce semnificativ rata analfabetismelor autohtone – funcţional, digital, economic -, a declarat prof. univ. dr. ing. Doina Banciu în cadrul conferinţei despre transformarea digitală în biblioteci, organizată pe 15 septembrie 2022 de către BCU „Carol I” cu ocazia festivalului Strada de C’Arte (12-18 septembrie 2022), la care Revista Comunicaţii Mobile este Partener media.

Meseria de bibliotecar tinde să se schimbe, iar componenta de ICT trebuie integrată ca un instrument strategic în funcţiile esenţiale ale bibliotecii pe tot lanţul de operaţiuni şi execuţii.

Totodată, prof. univ. dr. ing. Doina Banciu a expus viziunea Comisiei Europene privind digitalizarea Uniunii Europene până în anul 2030. Acest lucru implică creşterea vitezelor infrastructurii de comunicaţii la 5G şi ulterior 6G, generalizarea fluxurilor de lucru la nivelul IMM-urilor prin intermediul reţelelor ICT integrate şi securizate, migrarea marilor organizaţii în cloud şi transformarea digitală a instituţiilor publice. Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu a arătat că IT-ul nu este suficient într-o bibliotecă, acesta fiind doar un instrument de lucru, care poate genera servicii informatizate pentru cititori.

Mai mult, bibliotecile trebuie să înţeleagă faptul că peste 7-8 ani cititorii vor avea alt profil, vor avea competenţe digitale, iar nivelul aşteptărilor  faţă de serviciile publice trebuie să fie pe măsura acestora.

Biblioteca a rămas singurul sistem de cunoştinţe care are informaţie accesabilă potenţial permanent, fiind depozitarul unor cunoştinţe istorice, concomitent cu cele foarte actuale. De aceea, problema conservării documentelor pe diferite tipuri de suport, care să nu se deterioreze în timp, este de maximă importanţă şi interes în viaţa bibliotecilor.

Legat de adaptarea meseriei de bibliotecar la actualele cerinţe ale lumii digitale, prof. univ. dr. ing. Doina Banciu a propus iniţierea unor cursuri de perfecţionare în cadrul bibliotecilor, un prim demers în urma căruia instituţiile bibliotecilor vor putea solicita ministerului de resort să le sprijine prin alocarea unor bugetele dedicate acestui obiectiv. Banii alocaţi astfel vor avea un impact economic şi social cu rezultate cuantificabile.

Tematica transformării digitale a bibliotecilor implică cel puţin două aspecte, pe de o parte interfaţa cu publicurile externe, iar pe de altă parte transformarea internă a organizaţiei bibliotecii, cu tot ceea ce implică aceasta: resurse umane, achiziţii, contabilitate, relaţii interbibliotecare, conservare etc. Astfel, se urmăreşte, de exemplu, diminuarea teancurilor de hârtii birocratice care trebuie semnate, cu impact economic evident asupra acestor instituţii, ceea ce va duce la mărirea vitezei interne de activitate a bibliotecii, tradusă printr-o reală utilitate publică.

Joi, 15 septembrie 2022, în Sala de Consiliu a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” au avut loc trei evenimente dedicate analizei particularităților bibliotecilor universitare comparativ cu bibliotecile publice. Reprezentanți ai Ministerului Educației și ai unor biblioteci universitare de prestigiu au lansat inițiativa unei Zile dedicate Bibliotecilor Universitare și au explora căile de armonizare a demersurilor acestor instituții de management al cunoașterii. Cu acest prilej a fost prezentat şi primul număr al revistei Bibliotecii Centrale Universitare Carol I – De spiritu et anima.