Wild set of tp porn videos on PornsOK.com Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win Farmacie online Farmacia Millefolia cu cele mai bune prețuri din România.

Mugur GRASU, Institutul Clinic Fundeni @ MEDTECH Forum 2024: Proiect de digitalizare a Institutului Clinic Fundeni

Mugur GRASU – Manager de proiect PNRR,Institutul Clinic Fundeni @ MEDTECH Forum 2024, organizat de DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL pe 25 aprilie și moderat de Ion Vaciu și Roxana Onea.

Suntem unul dintre spitalele care are cea mai mare bază de date de imagini sau de pacienți.

Foto Cristi Chivu

Prin acest proiect de digitalizare ne propunem să upgradăm toate fluxurile, vrea să introducem tehnicile de inteligență artificială pentru că avem volume imense de date și vrem să introducem  tehnici de analiză sofisticată a acestor volume de date, astfel încât în final, pacientul să beneficieze de toate aceste tehnologii. Practic, de la momentul în care pacientul se internează și până când se externează, toată informația/datele pacientului sunt stocate, astfel încât să avem atât un diagnostic corect, cât mai ales un tratament eficient.

Prin proiectul de digitalizare urmărim să avem o creștere a eficienței, o reducere a costurilor, în momentul în care avem toate informațiile digitalizate și să reușim să devenim un spital paperless pe cât posibil. Totodată, se pot lua decizii de management eficient.

Apropos de evenimentele de securitate cibernetică care s-au produs în ultima vreme, acest proiect de digitalizare își propune și să crească securitatea datelor. Nu în ultimul rând, având la dispoziție toate aceste informații, automat vor fi mult mai multe articole, proiecte, studii de cercetare.

Cred că suntem cel mai mare spital public care are baze de date de imagistică, aproximativ 150 de TB de informații stocate, imagini ale pacientului, examinări cu rezultate cu tot care se întind pe o perioadă de 20 de ani. Din punctul meu de vedere, reprezintă o mină de aur apropos de Big Data. Putem să facem o analiză a evoluției pacienților, avem fișele pacienților, putem să analizăm tot ce s-a întâmplat cu pacienții și elementul cheie este că putem să antrenăm algoritmi de inteligență artificială în baza de date pe care o avem.

În momentul de față avem softuri de inteligență artificială pe care le folosim, în special pe partea de plămân. Lucrăm la dezvoltarea unor softuri de inteligență artificială pe partea de detecție a leziunilor hepatice și deja avem un proiect pentru partea de detecție a leziunilor din cadrul mielomului multiplu.

Mai beneficiază și alte spitale de acest tezaur sau este doar pentru uzul intern?

Sunt softuri care se dezvoltă în prezent, sun în faza de cercetare și sunt în general colaborări private. Noi invităm partenerii privați să colaboreze cu noi, astfel încât să încercăm să profităm de toate aceste lucruri, pentru că în mod cert spitalul, ca și instituție publică, nu are resursele necesare pentru a dezvolta softuri dedicate, ajungând la partea comercială.

Pornind de la această bază de date enormă pe care o avem vrem să upgradăm proiectul, să avem capacitatea să creștem baza de date, să optimizăm fluxurile și punctez și eu aici problema ridicată în deschiderea MEDTECH Forum, cea legată de lipsa standardizării informatice. Avem niște sisteme create de-a lungul timpului, dar care nu comunică perfect între ele, iar prin proiectul de digitalizare vrem să reușim să avem o interconectare perfectă și mai ales să putem să avem o ieșire – informațiile din sistemele informatice să fie standardizate astfel încât să putem conecta orice alte tipuri de softuri, de sisteme software-hardware noi, care să fie standardizate, să poată să comunice. Ce înseamnă concret că nu sunt standardizate? În momentul de față, de exemplu, din sistemul informatic cu fișa pacientului nu pot să transfer automat imagine în sistemul de informații al bazelor de date.

Digitalizarea asta va însemna în fond, crearea unui flux perfect, astfel încât informațiile să poată să circule în toate sensurile.

Există standardizare, dar problema este că sunt atât de eterogene toate sistemele pe care le folosim și unele structuri sunt suficient de vechi și atunci trebuie luată o decizie – ori renunțăm la ele ori reușim să găsim soluții, astfel încât ele să poată să transmită informațiile standardizat.

Ideea este să reușim în final să avem un sistem unitar.
În final, trebuie să putem să aplicăm niște softuri de Medical Business Intelligence, astfel încât managementul spitalului să aibă posibilitatea să ia decizii avizate. Tot fluxul acesta de informații trebuie să se găsească într-un sistem de management, astfel încât deciziile să fie luate în cel mai scurt timp și să avem eficiență.