Simona NIJNIC, TP-Link @ MEDTECH Forum 2024: Soluții TP-Link Omada SMB/ Enterprise pentru sectorul medical

Simona NIJNIC – Sales Director, TP-Link @ MEDTECH Forum 2024, organizat de DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL pe 25 aprilie și moderat de Ion Vaciu și Roxana Onea.

Foto Cristi Chivu

Apreciez faptul că există deschidere pentru colaborare și faptul că speakerii din cadrul MEDTECH Forum punctează nevoia acestei colaborări între industria medicală și industria IT. Consider că este foarte important ca producătorii de echipamente să fie o parte integrantă a acestui proiect.

În continuare, vă voi prezenta ceea ce ar putea să ofere producătorii de echipamente de rețea în contextul programului PNRR.

Din punctul meu de vedere, aș spune că există nevoia de a media necesitățile sau cerințele din sectorul medical, pentru că acolo specialiștii știu exact despre ce este vorba și ce au nevoie pentru ca totul să fie în beneficiul pacientului, și ceilalți actori care se pot implica în acest proiect și anume faptul că trebuie să atragem în acest proiect și integratori din zona de soluții. Este un punct foarte important.

Noi, TP-Link, putem să oferim soluția hardware, care reprezintă baza de la care plecăm atunci când vrem să facem transfer de informații. Integratorii de soluții IT sunt o verigă foarte importantă din acest proces, pentru că, după cum știți cu toții, există o anumită experiență în proiecte finanțate în care acești jucători trebuie să-și asume anumite responsabilități.

Ca să nu spunem că integratorii sunt piesa centrală care personalizează soluția hardware de la voi și software de la ceilalți și fac o soluție să funcționeze.

Integratorii trebuie să înțeleagă exact care sunt cerințele din partea spitalelor, din partea unităților medicale. De asemenea, trebuie să dispună de know-how-ul necesar și de partea de integrare a soluțiilor software. Nu este suficient să venim noi cu soluția hardware, aici este un proces complex și pentru a oferi o soluție potrivită în contextul în care există această finanțare PNRR trebuie să existe un punct comun de la care plecăm cu toții.

TP Link poate să ofere soluția hardware. Noi lucrăm încă de anul trecut cu anumiți integratori care își doresc să fie parte din acest proiect, în ideea în care noi facem deja transfer de know-how către aceștia în legătură cu modul în care pot să construiască, împreună cu beneficiarul, o soluție, să facă designul rețelei.

Pentru noi este foarte important să găsim acei parteneri de încredere pentru a maximiza beneficiile pe care le-ar putea avea spitalele plecând de la aceste soluții de rețea.

Veniți cu o viziune integrată, nu doar cu hardware-ul și puteți avea și integratorul care vede ce soluție se poate aplica și construiți împreună cu spitalul respectiv soluția.

Avem o experiență îndelungată în producția echipamentelor de rețea și comunicații. TP-Link are o prezență foarte puternică la nivel internațional, european și chiar local, compania având peste 25 de ani de la înființare. Suntem lider mondial pe segmentul echipamentelor de rețea wireless și avem o experiență îndelungată în implementarea unor proiecte complexe.

Pentru a putea realiza o soluție care să includă echipamente wireless în zona medicală este nevoie de o anumită certificare. Pot să spun că o parte dintre echipamentele noastre au deja această certificare, se referă la emiterea de radiații. De asemenea, restul echipamentelor sunt în curs de certificare, așadar din punctul acesta de vedere avem deja ceea ce ne trebuie.

Aveți în portofoliu actori din România cu care ați lucrat în zona medicală?

În principiu, ne-am axat destul de mult pe zona de private pentru că ceea ce lipsea cumva în zona publică până acum era finanțarea. Sunt mai multe aspecte de discutat. Am realizat câteva proiecte cu instituții private – spitale private, clinici, lanțuri de farmacii.

Ați identificat un punct comun la toate aceste proiecte? Există o linie roșie care le leagă?

Este foarte important să asigurăm, din punct de vedere al soluției hardware, fiabilitate și stabilitate. De ce? Pentru că această soluție este baza de la care plecăm atunci când vrem să facem transfer de date.

Dacă ne referim și la partea comercială, în momentul de față, TP Link România oferă o soluție care integrează cele mai noi tehnologii, iar bugetul pentru aceste soluții este, din punctul meu de vedere, imbatabil în prezent. La nivel macro, pentru piața locală avem în momentul de față circa 11.000 de access-point-uri implementate anual în proiecte în România.

Echipa din România este formată din 28 de specialiști, iar eu fac parte din echipa locală din anul 2007. Cred foarte mult în acest brand și consider că este o companie care se adaptează la cerințele pieței și este într-o continuă schimbare în sensul că întotdeauna am identificat acele puncte în care este nevoie de soluțiile TP Link și încercăm să acoperim cât mai bine aceste nevoi. În momentul de față avem un focus extraordinar pe zona de soluții Enterprise.

Spre exemplu, am identificat anumite necesități într-un proiect – este nevoie de o viteză bună de transfer a datelor, este nevoie de stabilitatea semnalului, de acoperire pe toată suprafața pe care este construită rețeaua și toate lucrurile trebuie să se întâmple cu grijă față de confidențialitatea pacientului și a actului medical. Aici este prezentată o schemă, o topologie clasică sau generică de rețea.

Avem parte de router, de switch-uri de agregare, switch-uri la nivel de acest cu PoE care alimentează echipamentele access point. Dacă vorbim despre echipamente access point, avem o gamă foarte extinsă de versiuni, de la access point-uri care se pot instala pe tavan la cele care se pot instala în dozele de perete, access point-uri pentru exterior pe care se pot conecta camerele de supraveghere și alte tipuri de terminale, toate acestea fiind posibile prin intermediul switch-urilor cu PoE.

Este nevoie să ne gândim și la cum implementăm aceste soluții atunci când se face designul unei astfel de soluții, în sensul în care implementarea acestui proiect presupune investiții și în viitor.

La nivel de unitate medicală, această investiție trebuie făcută pe termen lung, în sensul de a alege o soluție scalabilă, care poate să răspundă unor necesități, nu doar în momentul de față. Am propus soluții pentru unități medicale de dimensiuni mai reduse, cât și pentru spitale și unități medicale foarte mari și, de asemenea, pentru situația în care există multiple locații ale aceluiași beneficiar.

TP Link poate să ofere o soluție end to end, inclusiv partea de router-switch-access point.