Kaspersky: detectăm atacuri printr-o componentă zero-day care fusese remediată de curând, în Microsoft Office

Microsoft a raportat recent o vulnerabilitate la executarea codului la distanță CVE-2021-40444 în motorul browserului Internet Explorer, numit MSHTML. Potrivit companiei, această vulnerabilitate a fost deja utilizată în atacuri țintite împotriva utilizatorilor Microsoft Office, iar Microsoft a lansat un patch pentru aceasta pe data de 14 septembrie 2021. În perioada 10 – 15 septembrie, experții Kaspersky au înregistrat încercări de a exploata această vulnerabilitate în atacurile împotriva a 167 de dispozitive ale utilizatorilor din cadrul organizațiilor din diverse domenii precum institute de cercetare, sectorul energetic și marile companii industriale, sectoarele de dezvoltare a tehnologiei medicale, precum și sectorul telecom și IT.

Motorul MSHTML este o componentă a programului, utilizată în diverse aplicații, care rulează pe diferite sisteme de operare moderne, atât pe partea de utilizator, cât și pe cea a serverului. Acest motor este responsabil pentru afișarea conținutului paginii web (imagini, fonturi și alte fișiere).

Atacatorii au creat un document MS Office, având un artifact care conține un link către un script rău intenționat. Dacă un utilizator deschidea documentul, MS Office descărca și executa scriptul rău intenționat. Apoi, scriptul putea utiliza controalele ActiveX pentru a efectua acțiuni rău intenționate pe computerul victimei. În prezent, observăm diferite tipuri de programe malware, mai ales backdoors, care sunt livrate prin exploatarea acestei vulnerabilități, anunţă oficialii Kaspersky.