În atenția domnului președinte Klaus Iohannis: Salvați ce se mai poate salva – fostul RomTelecom!

de Dr. Nicolae Oacă | Analist telecom

Revista COMUNIC@ŢII Mobile este o platformă deschisă pentru dialogul cu specialiştii, executivii şi liderii industriei de Comunicaţii, Media şi Tehnologie din România, în principal, cu românii din afara graniţelor, dar şi cu comunitatea internaţională a specialiştilor implicaţi în industriile ICT şi cele convergente (Administraţie publică, Afaceri guvernamentale, Agricultură, Apărare, Asigurări, Automotive, Financiar-Bancară, Gaming, Media, Sănătate, Sport etc.). În acest sens, deschidem paginile revistei, dar şi ale portalului industriei de Comunicaţii – www.comunic.ro, cât şi cele ale TelecomTV.ro tuturor specialiştilor, managerilor executivi şi liderilor care ne oferă puncte de vedere autorizate ale unor problematici grave şi critice pentru evoluţia sau involuţia industriei. Astăzi, oaspetele nostru este dl. Nicolae Oacă – analist telecom, un senior al industriei de Comunicaţii, care trage un puternic semnal de alarmă asupra vânzării fostului operator naţional RomTelecom.

“În 16 iunie 2021 Comisia Europeană a publicat Notificare prealabilă a unei concentrări (Cazul M.10153 – Orange/Telekom Romania Communications), prin care CE anunță că a primit o notificare în legătura cu achiziția fostului RomTelecom de către Orange și solicită, în termen de 10 zile de la data publicării, observații la tranzacția notificată.

CELEX-52021M10153-RO-TXT

Domnule președinte!

Încă mai aveți ocazia de a repara greșeala guvernul anterior care, neînțelegând ce face, a fost de acord cu vânzarea fostului operator RomTelecom către Orange România deschizând astfel calea spre disparația unui mare operator de pe piața noastră, Telekom România, prin achiziția ulterioară a fostului Cosmote de către un operator existent pe piață, RCS&RDS, de exemplu. Astfel pe piața noastră ar putea rămâne doar trei operatori Orange, Vodafone și RCS&RDS. Ca efect imediat, achiziția va consolida o poziție dominantă pe piața noastră: Orange – 50% cotă de piață după venituri, care ar trebui să alerteze autoritățile de resort și să blocheze tranzacția.

Sursa: Ministerul Finanţelor şi analiza autorului

Prin această tranzacție s-ar compromite și competiția pe piața furnizării de servicii și rețele de telecomunicații, alături de deja compromisa competiție pe piața furnizării de echipament de telecomunicații prin legea 5G.

Photo Credit Presidency.ro

Compromiterea competiției în telecomunicații

Competiția pe piața furnizării de echipament de telecomunicații este compromisă prin promulgarea legii 5G (Legea 163/2021), cu efect interzicerea fabricanților chinezi. Pe termen mediu am putea avea doar doi furnizori importanți – Ericsson și Nokia – și ”avantajele” duopolului – întârzieri, prețuri mai mari, tarifele serviciilor mai mari, adopție întârziată a noilor servicii, creșterea decalajului digital. Este o problemă pentru care Anglia a creat un comitet, iar SUA pregătesc un ghid.

Prin achiziția RomTelecom de către Orange se compromite și competiția pe piața furnizării de servicii și rețele de telecomunicații: reducerea numărului competitorilor la trei – Orange, Vodafone, RCS&RDS – prin achiziția ulterioară a fostului Cosmote de către RCS&RDS va duce la scăderea competiției, creșterea tarifelor serviciilor, adopție scăzută și întârziată, creșterea decalajului digital. A se vedea cazul Franței din 2004, sau mai recent al Australiei.

România este o piață sensibilă la preț (salariul mediu net mic), iar aceste măriri de tarife, prin compromiterea simultană a competiției pe cele două piețe, se va resimți prin scăderea serviciilor cumpărate, creșterea decalajului digital. Și aceasta în contextul în care utilizarea serviciilor digitale în România este scăzută, conform Indexului european DESI 2020.

desi_2020_thematic_chapters_-_full_european_analysis_22E60892-D319-9F6D-3E247D4BE7030772_67086

Dacă compromiterea competiției pe piața furnizării de echipamente de telecomunicații a fost realizată din considerente geopolitice, depinzând mai puțin de guvernul nostru, compromiterea competiției pe piața furnizării de servici și rețele de telecomunicații este numai din cauza noastră, a guvernului nostru. Și, deci, depinde doar de noi să o evităm.

Cele două împreună anunță un viitor sumbru pentru telecomunicațiile românești și pentru economia românească. 

Domnule președinte Klaus Iohannis!

Dacă SUA sunt mai greu de refuzat, Orange poate fi refuzată blocând vânzarea fostului operator RomTelecom și dând astfel o șansă competiției și telecomunicațiilor românești. Solicitați guvernului să se trimită Comisiei Europene opoziția statului român la achiziția fostului RomTelecom de către Orange, reparând astfel greșeala guvernului anterior și salvând ce se mai poate salva din competiția pe piața telecomunicațiilor românești, salvând telecomunicațiile și viitorul economiei naționale.

Domnule președinte, nu permiteți politicienilor fără expertiză specifică să ia decizii pe care nu le înțeleg, periclitând viitorul telecomunicațiilor și, deci, al economiei naționale.

Continuare la https://nicolaeoaca.blogspot.com/