Hieroglifele, descifrate cu Machine Learning, prin Fabricius de la Google

Cu ajutorul noului instrument Google Arts & Culture Fabricius, puteţi descoperi în mod interactiv limbajul hieroglifelor. Puteți afla mai multe despre hieroglifele Egiptului antic urmând o scurtă introducere în șase pași. Vă puteţi distra “traducând” cuvinte şi mesaje în hieroglife, pe care le puteţi trimite apoi prietenilor și familiei, provocându-i să le descifreze.

Șase pași interactivi  vă vor introduce în lumea hieroglifelor egiptene.Scrieți propriile mesaje cu ajutorul hieroglifelor egiptene și trimiteți-le prietenilor (nu e o traducere academică, dar e distractiv!).

Pentru profesori şi cercetători, Fabricius include primul instrument digital – lansat ca open source pentru a sprijini dezvoltarea în continuare a studiului limbilor antice – care decodifică hieroglifele egiptene pe baza învăţării automate (machine learning). Mai exact, tehnologia Google Cloud AutoML, AutoML Vision, a fost utilizată pentru a crea un model de învățare automată care să poată “ înțelege” ce reprezintă o hieroglifă. În trecut, era nevoie de o echipă de specialiști în date, multe coduri și foarte mult timp, acum AutoML Vision permite dezvoltatorilor să învețe cu ușurință o mașină să recunoască diverse obiecte.

Mumia faimosului Faraon Tutankhamon  descoperită la începutul secolului XX de către Howard Carter.Un set de instrumente bazate pe Cloud ML pentru a ajuta experții în eforturile lor de descifrare a hieroglifelor egiptene.Hieroglife colorate descoperite pe  sarcofagul decorat al lui  Djedhoriufankh din 1000-900 î.Hr. expus la British Museum.Piatra din Rosetta a fost un element crucial în descifrarea hieroglifelor egiptene deoarece are inscripționat același text  în trei limbi: hieroglife, scriere demotică egipteană și greacă.

Disponibil în engleză și arabă, Fabricius poartă numele lui Georg Fabricius, părintele epigrafiei (studiul inscripțiilor). A fost creat în colaborare cu Australian Center for Egyptology de la Macquarie University, Psycle Interactive, Ubisoft și egiptologi din întreaga lume.  

Puteți afla mai multe povești despre minunile Egiptului antic, inclusiv despre faimosul Faraon Tutankhamon, despre Piramidele din Giza și despre Cartea Morților.

Pentru profesorii care folosesc Google Classroom au fost create resurse despre Egiptul antic. 

Puteţi descoperi mai multe despre Egiptul antic descărcând aplicația gratuită free Google Arts & Culture sau accesând site-ul Google Arts & Culture.