Gheorghe Dragne, RoGBC @ GREEN IS THE NEW DIGITAL: Componenta digitală este indispensabilă în cazul proiectelor green

Gheorghe Dragne, Romania Green Building Council @ Conferința GREEN IS THE NEW DIGITAL organizată de DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL, Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV.ro pe 9 septembrie 2022.

„RoGBC este o asociație non-profit, în care sunt prezente mai multe firme din zona construcțiilor, din zona materialelor de construcții, din zona de proiectare, precum și bănci.

RoGBC se ocupă de responsabilizarea oamenilor și factorilor de decizie față de mediul înconjurător și caută punerea în operă a elementelor cu eficiență energetică reală pe tot ciclul de viață al unei construcții.

Sunt mai multe aspecte de care se ocupă RoGBC, dintre care crearea și realizarea politicilor sustenabile la nivel administrativ, educație în zona de green, certificare sustenabilă și finanțare.

CONFERINŢA LIVEIntervenţia dlui. Gheorghe Dragne (04:34:55)

În zona de politici există mai multe grupuri de lucru, printre care aș vrea să remarc zona green a Ministerului Educației. Încercăm să aducem unități green care să poată fi utilizate de copii în procesul de învățare.

În zona de educație, există un tip de certificare care dă posibilitatea persoanelor cu educație tehnică sau de altă natură să poată să susțină realizarea proiectelor verzi, prin certificările care se fac pentru construcțiile care vor fi verzi.

Certificările, respectiv green home, alături de alte certificări, permit cunoașterea faptului că o construcție este cu adevărat verde și că, într-adevăr, cuprinde elemente, materiale și tehnologii green.

Partea de certificare, care este cea mai utilizată, a construcțiilor verzi, respectiv green home, care privește în special construcțiile cu utilizare rezidențială, este foarte căutată de zona de banking.

RoGBC are o colaborare contractată cu un auditor din Austria, care permite introducerea datelor venite de la o anumită bancă în platforma de clasificare a auditorului extern și, în urma procesului de analiză, poate să rezulte nivelul de green, iar finanțarea este acordată fie în totalitate, fie doar pe anumite componente ale proiectului.

Certificarea green comportă circa 20 de indicatori, privește o construcție de la faza de proiectare și până la faza de execuție și finalizare, plus faza de urmărire pe o perioadă de 5 ani a modului de comportare a clădirii, a fiabilității acesteia, precum și modul de utilizare de către proprietar a componentelor clădirii.

O construcție green este mai scumpă comparativ cu una clasică și din acest motiv banca vine cu finanțări accesibile, la dobânzi mai mici. Pe de altă parte, o clădire green în exploatare are costuri mai mici comparativ cu una clasică, mai ales pe partea de energie.

Componenta digitală este indispensabilă în cazul proiectelor green, fără astfel de echipamente controlate prin diverse dispozitive, cu diverse setări, nu putem vorbi de proiecte green.

Prin utilizarea serviciilor RoGCB se poate stabili dacă o construcție este verde și această certitudine este dată de o certificare green home, în cazul clădirilor cu destinație locuință.

Procesul de certificare este realizat de persoane instruite, cu aparate speciale, care atestă ce materiale au fost utilizate la realizarea construcției, cât de green sunt aceste materiale.”