Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win matrimoniale ploiești Farmacie online Farmacia Millefolia cu cele mai bune prețuri din România.

GALA Digital Transformation 2020: Eduard LOVIN, Vicepreşedinte – ANCOM: Sperăm ca licitația 5G să aibă loc în T2 2021

Eduard LOVIN, Vicepreşedinte – ANCOM @ GALA DIGITAL TRANSFORMATION 2020 by COMUNICAȚII Mobile

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicații (ANCOM) speră ca licitația pentru licențele 5G să aibă loc în cursul trimestrului doi al anului 2021, după ce două acte normative – tarifele de licențiere și transpunerea  în legislație a Memorandumului 5G cu SUA  – vor fi adoptate și aprobate, a declarat Eduard Lovin, vicepreședinte al instituției la Gala Digital Transformation 2020 organizată de revista Comunicații Mobile.

„În primul trimestru al anului viitor sperăm să se rezolve problema celor două acte normative și să demarăm licitația pentru spectrul 5G în al doilea trimestru, iar la anul pe vremea asta să vorbim de un nou succes la ANCOM în privința licitației 5G și de cifre și mai bune privind parametrii industriei telecom”, a declarat Eduard Lovin.

Organizarea acestei licitații trebuia să aibă loc anul trecut, însă a eșuat în lipsa implementării Memorandumului 5G semnat între România și SUA și a aprobării de către Guvern a taxelor de licențe. ANCOM anunța atunci că licitația va avea loc în 2020. 

Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM, afirma la mijlocul lunii septembrie că este imposibil să se mai acorde licențele 5G până la finalul acestui an, din cauza lipsei unei Hotărâri de Guvern privind stabilirea prețurilor minime de pornire în licitație, precum și lipsa transpunerii în legislație a Memorandumului 5G cu SUA.

Suma minimă estimată a fi atrasă de stat era de 580 milioane de euro, în situația în care ar vinde toate benzile de frecvențe licitate.

 • Evoluții istorice excepționale și multe inversări de tendințe pe fondul crizei sanitare sunt evidențiate de statisticile ANCOM pentru piața de comunicații în primul semestru al anului: cea mai mare creștere semestrială a traficului de internet fix (+33%) din 2015 încoace și totodată, cea mai mică creştere semestrială a traficului de internet mobil (+12%) din aceeași perioadă.
 • Conexiunile rurale de internet fix cresc cu 7%, față de numai 1% în urban. În telefonia mobilă, scăderea istorică a numărului de cartele preplătite (-9%) a fost însoțită de creșterea traficului de voce (+12%), pe seama creşterii duratei apelurilor.
 • Chiar și traficul de telefonie fixă a crescut (+17%), după scăderi continue ani la rândul. Totuşi, veniturile din comunicaţii electronice au scăzut cu 4%.
 • România avea 5,5 milioane de conexiuni la internet fix la jumătatea anului 2020 (+3% evoluție semestrială), dintre care trei sferturi sunt conexiuni de foarte mare viteză (minim 100Mbps).
 • Traficul total de internet fix a crescut puternic în prima jumătate a anului, ca efect al crizei sanitare (+33%), însemnând un trafic mediu lunar de 41 GB per locuitor.
 • Rata de penetrare a internetului fix la 100 de gospodării a fost de 66% la nivel național la jumătatea anului 2020, în mediul urban fiind de 76%, iar în mediul rural de 53%.
 • Decalajul dintre urban şi rural se reduce, impulsionat de contextul pandemic, ritmul de creștere al numărului de conexiuni din rural fiind de 7%, mult peste cel din urban (+1%).
 • În funcție de numărul de conexiuni la internet fix înregistrat la jumătatea anului 2020, RCS&RDS avea o cotă de piață de 55%, grupul Telekom 20%, ceilalți furnizori însumând 25%.
 • Deşi numărul total de conexiuni la internet mobil a scăzut cu 2%, influenţat de scăderea cu 9% pe segmentul cartelelor preplătite, conexiunile 4G au stagnat la 12 milioane.
 • Traficul total de internet mobil a crescut cu doar 12% în primul semestru al anului 2020, astfel că traficul mediu lunar de internet mobil/locuitor a ajuns la 4,6 GB.
 • În funcție de numărul de conexiuni la internet mobil active la jumătatea anului 2020, Orange avea o cotă de piață de 38%, Vodafone 25%, ceilalți furnizori însumând 37%.
 • Numărul cartelelor SIM preplătite de telefonie mobilă active a înregistrat o scădere semestrială istorică (-9%), în timp ce numărul de cartele SIM cu abonament a crescut cu doar 1%, astfel că numărul total de cartele SIM active a scăzut cu 3%.
 • Traficul de voce efectuat prin reţelele mobile a crescut cu 12%, impulsionat de creşterea masivă, cu 22% a duratei medii a apelurilor, în timp ce traficul SMS continuă scăderile abrupte (-25% semestrial), pe fondul intensificării utilizării aplicațiilor de mesagerie instant și rețelelor sociale. Astfel traficul mediu de telefonie mobilă efectuat de un locuitor a fost de 5 ore și 12 minute/lună, respectiv de 31 SMS-uri/lună.
 • În funcție de numărul de cartele SIM active la jumătatea anului 2020, Orange avea o cotă de piață de 38%, Vodafone 30%, ceilalți furnizori însumând 32%.
 • Deși liniile de acces de telefonie fixă continuă trendul descendent obișnuit (-4%), criza sanitară a inversat ritmul de evoluție al traficului de telefonie fixă: creștere semestrială de 17%, după foarte mulţi ani de scăderi consecutive, totuşi traficul mediu lunar per locuitor fiind de doar 9 minute.
 • În funcție de numărul de abonați la telefonie fixă de la jumătatea anului 2020, grupul Telekom avea o cotă de piață de 38%, RCS&RDS 36%, ceilalți furnizori însumând 26%.
 • România avea 7,7 milioane de abonamente la servicii TV (+2% creștere semestrială), dintre care 5,6 milioane erau abonamente prin cablu (+4% per total, din care +9% în rural și +1% în urban).

 • În funcție de numărul de abonați de la jumătatea anului 2020, RCS&RDS avea o cotă de piață de 55%, grupul Telekom 16%, ceilalți furnizori însumând 29%.
 • După mai multe semestre de creştere, veniturile din sectorul telecom au înregistrat o scădere de 4% în prima jumătate a anului 2020, rămânând totuşi peste pragul de 8 miliarde de lei, adică aproape 1,7 miliarde de euro.
 • Telefonia mobilă a generat 39% din totalul veniturilor, internetul fix și mobil 30%, retransmisia programelor TV 14%, iar celelalte servicii 17%.
 • În funcție de veniturile obținute în primul semestru din 2020, Vodafone şi grupul Telekom aveau fiecare o cotă de piață de 25%, Orange 24%, ceilalți furnizori însumând 26%.

DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL, Revista COMUNICAŢII Mobile şi TelecomTV.ro au organizat GALA DIGITAL TRANSFORMATION (DX) 2020 by COMUNICAŢII Mobile, ediţia XVII – virtual, pe 10 decembrie 2020 – Summit-ul anual al elitelor din IT&C şi industriile convergente din România.