Marian Murguleț, CIO guvernamental, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, la conferinţa eduINVEST 2020, organizată de DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL, REVISTA COMUNICAŢII Mobile şi TelecomTV.RO pe 14 august 2020 şi moderată de Ion Vaciu, Preşedinte Digital Transformation Council.
Există studii care arată că, pe fondul pandemiei, 93% dintre părinți au luat în serios educația propriilor copii. Guvernul vrea să implementeze două proiecte importante în domeniul educației, respectiv Sistemul Informatic de Management al Școlarității – SIMS (Catalogul electronic) și Biblioteca virtuală – Platforma digitală cu resurse educaționale deschise (EDULIB).
Din păcate, în România proiectele sunt derulate așa cum sunt derulate. Sunt unii funcționari publici care caută să împiedice derularea proiectelor, mențin un nivel protocolar inutil, își transmit adrese cu „Stimate domn” sau „Stimată doamnă”, în condițiile în care activează în aceeași instituție, uneori au birouri apropiate, în loc să se întâlnească la o cafea și să rezolve problemele.
Capacitatea administrativă este redusă în mediul public, avem o incapacitate de a atrage fonduri UE, iar când reușim să demarăm un proiect ne împiedicăm de niște motive puerile.
Proiectul Biblioteca virtuală a fost estimat la 230 milioane de lei, din care UE va acoperi peste 82%.
Estimat la 225 milioane de lei, acoperit integral din fonduri europene, Catalogul electronic va furniza autorităților o imagine clară a problemelor din sistemul de educație, spre exemplu abandonul școlar.
Cu o durată de doi ani, proiectul Biblioteca virtuală a trecut de ANAP, urmează să transmitem și Catalogul electronic în scurt timp, sperăm ca cele două licitații să fie lansate cât mai curând. Biblioteca virtuală va fi lansată, cel mai probabil, în septembrie. Catalogul electronic va avea o durată de trei ani.
Avem în derulare o licitație pentru tablete pentru elevii din familii cu venituri reduse, am mari dubii că aceste tablete vor ajunge până la începerea anului școlar.