DIGI | RCS & RDS face un nou pas către viitorul comunicațiilor mobile, odată cu punerea în funcțiune a primelor stații de emisie 5G, și dă startul dezvoltării viitoarei rețele Digi Mobil 5G Smart. ”România este acum pe harta mondială a tehnologiei de ultimă oră 5G disponibile «live», în teren. Aceasta este o veste bună pentru clienții Digi Mobil, care, prin intermediul primelor stații de bază, vor avea chiar de azi acces la servicii de date mobile cu viteze 5G și latență mică. Este încă un pas important făcut de compania noastră spre viitorul convergent al comunicațiilor, după testul pe platforma prototip 5G realizat acum un an. Este momentul concretizării unui proiect la care au lucrat, în ultima perioadă, echipe mixte formate din specialiștii noștri și ai partenerilor noștri. Totul pentru a pune la dispoziția clienților cele mai bune servicii de comunicații mobile, cât mai curând posibil, la cele mai ofertante și accesibile prețuri de pe piață”, precizează Valentin Popoviciu (foto), vicepreședintele Consiliului de Administrație DIGI | RCS & RDS.
În cadrul unui eveniment organizat în Centrul Vechi al Bucureștiului, cea mai aglomerată zonă a Capitalei României, operatorul de comunicații electronice a oferit jurnaliștilor și reprezentanților autorităților ocazia de a testa facilitățile noii tehnologii.
Demonstrația, realizată în condiții reale de utilizare a rețelei și a telefoanelor mobile Xiaomi compatibile, a fost posibilă cu sprijinul partenerilor de la Ericsson, furnizorii primelor stații de emisie 5G din rețeaua Digi Mobil, și al Xiaomi. DIGI a realizat cu succes teste și cu echipamentele de rețea Huawei (ale cărui terminale au fost, de asemenea, testate), primele urmând să fie puse în funcțiune pentru uz comercial săptămâna viitoare. Ulterior, vor fi testate și instalate și echipamentele partenerului Nokia.
În următoarele săptămâni, primele stații de bază din rețeaua Digi Mobil 5G Smart vor deveni active și în alte localități: Constanța și Mamaia, Oradea, Cluj-Napoca și Iași. Din septembrie, se vor extinde serviciile și în Sinaia, Bușteni, Predeal, Poiana Brașov, Brașov, Timișoara, Craiova și Sibiu. Se vor utiliza echipamente de la principalii furnizori de tehnologie pentru rețele de telefonie mobilă: Ericsson, Huawei, Nokia.
Investițiile prognozate pentru dezvoltarea rețelei vor fi graduale, urmărind și ritmul de adopție a noilor terminale 5G, pe măsură ce acestea vor fi disponibile pentru utilizatori și vor acoperi toată gama de prețuri.
Tot de azi, clienții pot lansa pre-comenzi, pe site-ul digiromania.ro, pentru achiziționarea celor două terminale compatibile cu tehnologiile 5G, VoLTE și VoWiFi: Xiaomi Mi Mix 3 5G și Huawei Mate 20x 5G. Detalii tehnice despre telefoane și prețurile la care pot fi achiziționate sunt disponibile pe site-ul digiromania.ro.
Istoricul evoluției tehnologice a DIGI | RCS & RDS, în domeniul comunicațiilor mobile
Digi | RCS & RDS a lansat serviciile de telefonie mobilă 3G, în 2007, fiind primul operator din România care a oferit abonaților servicii convergente de comunicații electronice fixe și mobile. Investind continuu în extinderea rețelei mobile, în România, Digi | RCS & RDS a adăugat în portofoliul său, din 2015, serviciile de telefonie și date mobile în rețeaua 4G.
Fără a fi avut o moștenire tehnologică 2G, rețeaua 3G Digi Mobil acoperă, în prezent, 99,5% din populația României, iar rețeaua 4G, 75 % din populație. Digi Mobil s-a poziționat pe piața locală ca un competitor dinamic și atractiv, atât grație raportului imbatabil calitate-preț, cât și prin instrumentele de finanțare a achizițiilor de terminale. Aceste avantaje competitive l-au transformat în liderul portabilității în segmentul telefoniei mobile, poziție deținută constant, în cei peste 10 ani de existență a serviciului de portabilitate în România. La finalul anului 2018, compania mamă a RCS & RDS, Digi Communications N.V., anunța că operatorul de comunicații electronice are peste 3,4 milioane de unități generatoare de venituri (RGU) în segmentul serviciilor de telefonie și date mobile, pe principala sa piață, România.