Dan Tomin, Kathrein @ Aniversarea 25 ani de comunicații electronice în România: Am crescut compania Kathrein România de la 0 la 2500 de angajați și am făcut peste 1 milion de antene de la 2G la 5G

Dan TOMIN – Ex CEO – KATHREIN ROMÂNIA @ ZIUA INTERNAŢIONALĂ A TELECOMUNICAŢIILOR ŞI A SOCIETĂŢII INFORMAŢIONALE, powered by ITU – ANIVERSARE 25 ANI DE COMUNICAȚII ELECTRONICE ÎN ROMÂNIA, organizată de DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL împreună cu REVISTA COMUNICATII MOBILE şi TELECOMTV.RO pe 17 mai 2022 (format hibrid – Aula Candelabrelor CCIR & online).

Sunt pensionar de circa 6 ani, dar uitându-mă retrospectiv pot spune că anii petrecuți la Kathrein au fost frumoși, întrucât am reușit să ducem această companie de 0 la aproape 2.500 de angajaţi. 

Totul a început în 1995, business-ul companiei crescând încet și sigur, depășind pragul de 160 milioane de euro în anul 2014. 

Kathrein a făcut antene pentru tehnologiile 2G, 3G, 4G și 5G. 

CONFERINŢA LIVE
Intervenţia dlui. Dan TOMIN (04.51.00)

Noi am făcut toată electronica pentru antenele Harold, atât partea de recepție, cât și cea de emisie, pe care le livram în SUA.

Planurile erau făcute în Germania, la firma mamă, iar aici, în România, la fabrica de la Timişoare, noi le construiam, le puneam în funcțiune, le reglam, le măsuram, apoi le trimiteam clienților.

După decesul lui Anton Kathrein, fondatorul companiei, conducerea a fost preluată de fiul acestui în 2012, dar a fost prost sfătuit și, văzând ce se întâmplă, am luat decizia să mă pensionez. Preluarea Kathrein de către Ericsson a avut loc după ce m-am pensionat.

În momentul de față, la fabrica de la Timișoara își desfășoară activitatea circa 1.500 de oameni, au rămas utilajele, partea de know-how, activitatea continuă şi se produc antene de ultimă generație sub brand-ul Ericsson.

La începutul activității, compania a produs multe antene, pentru că erau relativ simple, așa am început tehnologic. Ulterior, gradul de complexitate al antenelor a crescut, practic se muncea 10-15 ore pentru construcția unui exemplar, iar producția zilnică a scăzut.

În toată povestea Kathrein în România, pot să spun că am avut un culoar extraordinar. Profesorul Anton Kathrein nu m-a controlat niciodată, în cei 20 de ani de colaborare, am avut mână liberă. Vedea la sfârșit de an că ies cifrele, că totul e în regulă, iar în timpul vizitelor profesorul Anton Kathrein remarca progresul companiei, era mulțumit.

N-aș putea spune că regret ceva și că aș face altfel. Am avut un culoar extraordinar și am putut să ne dezvoltăm foarte mult. Am plecat de la zero și am ajuns la două uzine, cu 15 hale, a căror suprafață însuma 45.000 metri pătrați. A fost un success story.

În prezent, capacitatea de producție a companiei este mai redusă, o uzină a fost închisă, numărul angajaților a scăzut la 1.500.

D.lui Dan TOMIN – Ex Director General Kathrein Româniai s-a decernat Premiul de Excelenţă pentru merite deosebite în dezvoltarea industriei ICT din România, cu ocazia aniversării a 25 de ani de comunicaţii electronice în românia, de Ziua Internaţională a Telecomunicaţiilor şi a Societăţii Informaţionale – 17 mai 2022, în urma votului digital a peste 1500 de profesionişti, executivi şi lideri din industriile ICT şi cele convergente, în intervalul 15 aprilie – 15 mai 2022.