VIDEO Conferința DIGITAL TRANSFORMATION: Varujan Pambuccian, Deputat – ADR trebuie să aibă autoritate în faţa miniştrilor

Varujan PAMBUCCIAN, Deputat, Parlamentul României, la Conferinţa “Digital Transformation Agenda of Romania” din 10 februarie 2020: Lumea mare – SUA, China sau Israel – a intrat în zona digitală, care este o zonă post IT. În Europa, nicio țară nu a intrat în zona digitală.


Aici se discută despre lucruri care s-au discutat în ultimii 20 de ani. Dacă nu s-a făcut nimic în zona digitalizării administrației publice, nu s-a făcut din cauza modului de organizare a statului român. Din acest motiv mi-am îndreptat atenția în zona privată.
Problema pe care o avem provine din modul de organizare a statului român.



Am avut o discuție serioasă cu fostul premier Emil Boc în 2001 și, de atunci, lucrurile nu s-au schimbat, din păcate suntem în același stadiu în privința digitalizării administrației publice.
La nivelul statului nu există o evidență a formularelor, ceea ce pentru un stat în secolul 21 este anormal.
Nimeni nu vrea să departajeze informația cu terți, și nu este vorba de terți privați, ci terți de stat, adică cu alte instituții publice.
Ministerele nu sunt conduse de miniștri, ci de alții, pentru că aparatul din fiecare minister a mai văzut acest film, respectiv că un ministru vine, dar pleacă la un moment dat, iar ei sunt inamovibili.


Până nu introducem formularele în format digital, nu vom înainta. Boc nu a reușit, nu cred că Orban va reuși și, din exepriență, cred că doar bunul Dumnezeu va reuși. Și eu am mai văzut filmul pe care l-au văzut inamovibilii din ministere și nu mai cred în promisiuni.
Noi, de 20 de ani discutăm despre aceste lucruri, dar, concret, nu s-a întâmplat mai nimic. În Anglia, o primărie modestă a introdus inteligența artificială. Practic, Amelia a preluat munca aia plictisitoare, repetitivă și o face fără greșeală.
Funcționarii publici nu pot fi dați jos din două motive:
1. România a preluat modelul francez, care a fost implementat în perioada lui Napoleon;
2. Și UE a preluat acest model.
Dacă ADR ar avea autoritate în fața miniștrilor, dacă ar putea să le impună un plan cu obiective și termene, ar fi o șansă pentru digitalizarea administrației publice!

Transformarea digitală a administraţiei publice centrale şi locale, încrederea digitală, semnătura digitală şi practicarea corectă a e-Guvernării au fost liniile de forță ale Conferinţei „Digital Transformation Agenda of Romania”, organizată pe 10 februarie 2020 de către Consiliul Consultativ IT&C (ICT CC), primul think tank românesc specializat în Transformarea Digitală, cu participarea CIO Office al Guvernului României. ”Transformarea digitală este un proces axat preponderent pe acțiunea de a transforma, ca act de management al afacerilor, digitalul fiind doar un atribut al tehnologiei, constituind totodată și o oportunitate valoroasă pentru operatorii telecom să întoarcă piața de afaceri pe direcția creșterii economice”, a declarat Ion Vaciu, președintele ICT CC.