Conferinţa BUCUREŞTI, Hub-ul Cyber al UE: Anton Mugurel ROG, Director General CYBERINT: La nivel de cercetare, Europa este în spatele SUA și al Asiei, iar prin Centru Cyber de la Bucureşti încearcă să facă un pas înainte în acest domeniu

Anton Mugurel ROG, Director General CYBERINT @ Conferinţa BUCUREŞTI, Hub-ul Cyber al UE, organizată de către Digital Transformation Council, Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV.ro pe 29 ianuarie 2021

Îl felicit pe domnul ministrul Nazare, echipa dânsului, apoi diplomația românească, care a fost principalul actor al acestei reușite, al desemnării României ca gazdă al viitorului centru cybersecurity al Uniunii Europene.

SRI a informat din timp toți decidenții României despre ce ar trebui să facă statul român pentru a avea o candidatură victoriasă.

Repet, succesul revine diplomației românești, fără a minimaliza rolul celorlalți.

Toată comunitatea intelligence a României a contribuit la această reușită.

În continuare, este important ca etapele de înființare a acestui centru să se facă corect. 

Centrul are două valențe, una de cercetare tehnologică și una de coordonare a temelor de cercetare în acest domeniu.

La nivel de cercetare, Europa este în spatele SUA și al Asiei și prin acest centru UE încearcă să facă un pas înainte în această direcție.

Securitatea viitorului centru va fi asigurată de CERT.RO, care, sper, să fie transformat în directorat, unul puternic, după modelul UK sau Israel.

Cu sprijinul SRI, dacă va fi nevoie, viitorul directorat va asigura securitatea centrului cybersecurity și a angajaților care își vor desfășura activitatea în cadrul acestuia.

Avem nevoie de acest centru, personal îi resimt acut lipsa atunci când mă întâlnesc cu omologi din alte state sau instituții.

Acest centru are nevoie de specialiști atât pe zona tehnică, cât și din zona de gestionare a proiectelor finanțate din fonduri europene. 

Toți angajații vor fi atent verificați și selecția va fi făcută împreună cu UE, pentru a ne asigura că vor lucra pentru UE, nu pentru alții din afara spațiului comunitar.

Dacă România va gestiona la fel de bine înființarea și operaționalizarea viitorului centru, așa cum a reușit în procesul de desemnare, vă asigur că Bucureștiul va deveni un hub și mai important al companiilor IT&C și de securitate cibernetică la nivel european.