Așa-numitul stalkerware, software special de spionaj comercial, este instalat fără acordul proprietarului dispozitivului, pentru a transmite în secret informațiile personale ale victimei – imagini, videoclipuri, corespondență, date de geolocalizare – către un server de comandă, care poate fi folosit împotriva unei persoane, pentru a cauza abuz emoțional sau chiar fizic. Analiza Kaspersky arată că numărul global de utilizatori de telefonie mobilă atacați de stalkerware a crescut cu 67% la nivel mondial în ultimul an, de la 40.386 de utilizatori mobili afectați în 2018, la 67.500 în 2019. În România, numărul de încercări de instalre aproape s-a dublat în anul 2019, comparativ cu 2018.
Mai mult decât atât, 5% dintre femeile din UE spun că au trecut prin unul sau mai multe incidente de stalking, de la vârsta de 15 ani.
Coaliția Internațională împotriva Stalkerware
Împreună cu nouă companii și asociații de renume, Kaspersky a lansat, la sfârșitul anului trecut, Coaliția împotriva Stalkerware, pentru a uni forțele împotriva software-ului proiectat în astfel de scopuri. Ca inițiativă non-comercială, proiectul își propune să reunească actori din organizații non-profit, din industria securității cibernetice și din alte domenii, cum ar fi aplicarea legii, sub un singur acoperiș.
Pentru a minimiza riscul de a deveni o victimă a stalkerware, Kaspersky recomandă:
- Blocați instalarea programelor din surse necunoscute în setările smartphone-ului, pentru a vă proteja de stalkerware și malware.
- Folosiți o parolă de încredere, pe care să nu o transmiteți nimănui altcuiva – nici măcar dacă sunt membri ai familiei sau persoane de încredere.
- Nu stocați fișiere sau aplicații necunoscute pe dispozitive personale, deoarece acestea v-ar putea afecta confidențialitatea.
- Dacă fostul dumneavoastră partener a avut acces la dispozitivele voastre personale, schimbați imediat setările de securitate pe toate acestea imediat ce relația s-a încheiat.
- Examinați din când în când toate aplicațiile pentru a afla dacă între timp s-au instalat programe suspecte fără aprobarea voastră. Ștergeți aplicațiile pe care nu le utilizați.
- Utilizați o soluție de securitate fiabilă, cum ar fi Kaspersky Internet Security pentru Android, care vă informează oricând apare o încercare de instalare a programelor spyware. Deși stalkerware-ul este legal în unele țări și nu este identificat ca fiind un malware, multe produse de securitate încă avertizează utilizatorii cu privire acest tip de amenințare, care este cunoscut și ca un „non-virus”
Top 5 semne de stalkerware pe smartphone
- Utilizarea crescută a datelor
Aplicațiile de spionaj necesită acces la internet pentru a putea transfera date înregistrate. Dacă există o creștere inexplicabilă a utilizării datelor, există posibilitatea ca smartphone-ul să fi fost infectat cu stalkerware.
- Baterie slabă și performanțe reduse
Datorită activității constante în fundal, aplicațiile stalkerware consumă multă memorie, putere de procesare și baterie. Prin urmare, verificați în mod regulat care dintre aplicațiile instalate utilizează resursele smartphone-ului.
- Aplicații necunoscute
Acordați atenție aplicațiilor pe care nu vă amintiți să le fi instalat. Acestea ar putea ascunde un software de supraveghere instalat pe dispozitiv fără acordul vostru.
- Zgomot de fond suspect
Dacă auziți zgomote ciudate de fundal în timpul apelurilor, nu trebuie să fie întotdeauna o conexiune proastă. Unele aplicații stalkerware pot înregistra apeluri telefonice. Dacă această problemă apare frecvent, acordați-i atenție.
- Oamenii vă cunosc informațiile private
Dacă persoanele cărora nu le-ați dat acces la datele sau conturile voastre private știu ceva despre fotografiile voastre realizate recent, locurile vizitate sau alte informații personale, este posibil să fi avut acces la aceste date prin intermediul stalkerware.