Cătălin MARINESCU, Head, Strategy and Planning Division, Strategic Planning and Membership Dept – ITU – International Telecommunication Union @ GALA DIGITAL TRANSFORMATION by COMUNICAȚII Mobile 2023, organizată de Digital Transformation Council, pe 8 decembrie 2023 și moderată de Ion Vaciu și Roxana Onea.
Mă bucur că sunt prezent virtual la Gala Comunicații Mobile 2023! Începând cu anul 2005, cred că am participat la fiecare ediție a acestui eveniment organizat de revista Comunicații Mobile.
Am apreciat foarte mult faptul că aduceți atât de mulți profesioniști la un loc și am apreciat foarte mult obiectivitatea premiilor pe care le atribuiți în cadrul galei.
Aș începe prin a vă spune La mulți ani vouă, La mulți ani și galei, care a ajuns la ediția cu numărul 20, aș spune La mulți ani și revistei Comunicații Mobile și aș spune La mulți ani și lui TelecomTV. Sper să ne vedem și peste 5 ani, ceea ce probabil este din ce în ce mai greu, pentru că activăm într-un domeniu competitiv și de interes.
Mă bucur că m-ați invitat și în acest an în gală și vreau să prezint un mesaj de la Geneva, de la Uniunea Internațională pentru Telecomunicații (UIT). Aș începe prin a vă reaminti că UIT a organizat conferința plenipotențiară anul trecut la București. A fost un un mare succes, România a ieșit mult mai respectată și mai cunoscută în lume din această conferință.
A fost un mare succes și pentru că s-au adoptat primele rezoluții legate de inteligența artificială, s-a adoptat planul strategic al UIT pentru următorii ani, cu cele două obiective strategice, respectiv conectivitatea universală și sustainable digital transformation.
Aceste lucrurile încep să fie implementate începând de anul 2024. De asemenea, la București a fost aleasă noua conducere a UIT, cu doamna Doreen Bogdan-Martin, o mare prietenă a României, în funcția de secretar general al organizației.
Mulți dintre dvs cunosc faptul că la Dubai se desfășoară în aceste zile conferința mondială de radio, care este un element esențial în activitatea UIT.
La această conferință se pun bazele standardelor tehnice pentru 6G. Acolo, în Dubai, se discută și se negociază benzile de frecvență care vor fi utilizate pentru 6G. Tot acolo se discută despre spațiu, despre sateliți, despre conectarea tuturor oamenilor prin sateliți.
UIT a lansat o platformă care se numește Partner2connect, unde sunt invitate statele membre, companiile, principalii actori din industrie să-și ia niște angajamente privind anumite proiecte care vor îmbunătăți conectivitatea, care vor mări numărul de oameni conectați la internet. În prezent, o treime din locuitorii planetei nu sunt conectați la internet.
Cam acestea sunt prioritățile UIT din acest moment. Sunt convins că și pentru România conectivitatea este o prioritate. Accesul tuturor cetățenilor la servicii de calitate și prețuri accesibile, așa cum a fost de fapt întotdeauna în România, reprezintă unul dintre obiectivele pe care îl are țara noastră.
Cred că avansul puternic și foarte rapid va accelera toate procesele, inclusiv procesul de utilizare mai eficientă a 5G și procesul de apariție de aplicații care să stimuleze utilizarea 5G. Practic, vor fi create premisele pentru o cerere, pentru o nevoie mai ridicată legată de viteză, de capacități, ceea ce ne va duce spre 6G.
Ceea ce s-a întâmplat în ultimul an cu inteligența artificială, cu asistenții personali gen ChatGPT, dar nu numai, precum și preocuparea marilor companii către dezvoltarea de astfel de instrumente vor accelera utilizarea aplicațiilor 5G și nevoia de mai mult de 5G.
Trecerea rapidă la 6G va depinde de evoluția unor procese, cum ar fi mașinile autonome sau alte tipuri de autonomii de utilaje. Viața ni se va schimba, asta-i clar. La nivel de organizație, utilizarea instrumentelor de inteligență artificială ne ușurează munca și ne face să ne gândim la o planificare a forței de muncă, la dezvoltarea de noi skill-uri pentru personalul existent și la o nouă structură de organizare pentru evenimente, pentru documente, pentru toate aceste tipuri de procese care sunt importante într-o organizație internațională cum este UIT.
UIT a dezvoltat o platformă foarte cunoscută legată de inteligența artificială, denumită AI for Good. Ea se desfășoară virtual pe parcursul acestui an și fizic din luna 2024.
Transformarea digitală este necesară și ea se va întâmpla. Că o planificăm bine și încercăm s-o gestionăm, este un lucru, și așa este de dorit, dar ea va fi cerută și de utilizatori, de parteneri. Nu mai poți să stai și să neglijezi acest tip de proces. Pe de altă parte, foarte multe proiecte de transformare digitală eșuează.
În cadrul unui proces de transformare digitală trebuie să ții cont de instrumentele pe care tehnologia ți le pune la dispoziție și să-ți optimizezi mai bine procesele, să devii mai eficient, mai bun, să utilizezi mai puțini oameni, mai puține resurse, la costuri mai mici. Dacă încerci să adaptezi instrumentele la ceea ce faci în prezent sau la ceea ce ai făcut în ultimii 20 de ani, procesul este sortit eșecului.
Inteligența artificială ne poate ajuta să ne optimizăm procesele, astfel încât să fie acceptabil pentru organizație și pentru oamenii care lucrează în cadrul acesteia.
Trebuie să fim deschiși la schimbare, să simplificăm astfel încât experiența utilizatorilor noștri să fie mai bună. Dacă experiența utilizatorilor nu este bună, înseamnă că ai investit degeaba.
Tehnologia actuală ne presează să ne mișcăm mult mai repede decât ne mișcam în trecut.
Dezvoltarea societății depinde de înțelegerile politice. UIT este o organizație tehnică, dar și aici este nevoie de o înțelegere politică pentru a putea să implementezi anumite strategii în domeniul tehnic, anumite strategii de utilizare a spectrului.
Tehnologia ne împinge și avem o urgență în domeniul administrării orbitelor spațiale destinate utilizării minisateliților, în domeniul comunicării între sateliți. Aici UIT are un rol important. Este o urgență pentru că, dacă înainte numărul de sateliți era redus, acum avem mii de sateliți în spațiu și, dacă nu sunt administrați corect, vor fi probleme, vor avea loc coliziuni.
Open RAN poate aduce la stimularea utilizării tehnologiei 5G.
Procesele de transformare digitală, ca orice proces, au părți pozitive, cum ar fi creșterea eficienței, dar și părți negative, cum ar fi impactul negativ asupra unui grup de persoane din cadrul unei organizații.
România nu are focus pe inovare, nu văd la niciun nivel, nici măcar în facultăți, cu excepțiile de rigoare. Lipsa inovării plasează România pe unul dintre ultimele locuri în clasamentul DESI.
Am văzut rezultatele PISA și trebuie spus că se manifestă în Europa – nu știu cum stau celelalte continente – o tendință de scădere a performanței în educație. Problema care se pune nu este rezultatul acestor teste, ci cum contracarezi acest rezultat. Este esențial ca tinerii să aibă un bagaj de bază de cunoștințe care să-i poată ajuta să se dezvolte în viață, să fie inovativi. Din păcate, se vede o lipsă de interes, și se întâmplă și în alte state, nu doar în România.
Sistemul actual de educație nu s-a adaptat la vremurile actuale, la instrumentele actuale.
Piața de comunicații din România a fost una dintre cele mai performante și i-a ajutat pe utilizatorii din România. Sper ca lucrurile să continue în această direcție.