Gheorghe Damian, Primar Ciugud @ Gala DX 2022: Noi, la Ciugud, am înțeles mai repede că transformarea digitală este viitorul. Administrația publică locală din România ar putea trece la acest nivel în 5 ani

Gheorghe DAMIAN, Primar – Primăria Comunei Ciugud @ GALA DIGITAL TRANSFORMATION 2022 by COMUNICAȚII Mobile

Vă mulțumesc pentru premiu, chiar ne-ați surprins cu acest premiu. Sunt în această seară într-o lume cu totul specială, între oameni deosebiți, între oameni care schimbă lumea în bine și vă mulțumim pentru onoarea de a fi și noi astăzi aici.

Noi, la Ciugud, am înțeles mai repede că transformarea digitală este viitorul. Cred că am înțeles mai repede că transformarea digitală înseamnă economie, înseamnă date corecte și concrete, cred că am înțeles mai repede că degeaba ai soft-uri dacă nu ai baze de date puse la punct.

Am fost în anul 2009 prima comună din țară care a implementat proiectul de plată electronică a tuturor datoriilor către primărie. Atunci am cumpărat un pachet de software integrat și de atunci am început cu adevărat transformarea digitală. De fapt, transformarea digitală am început-o în 2005 cu un proiect Phare. Ce am început să facem în 2009 am văzut în Spania în 2005.

Apoi, am fost cei care am lansat conceptul de primărie fără hârtie și de mai bine de 12 ani tot ce intră și iese din Primăria Ciugud este stocat într-o arhivă electronică, noi nu prea păstrăm documentele sub formă de hârtie.

Ulterior, am lansat conceptul de sat inteligent, deranjați fiind de faptul că în România ultimilor 7-8 ani se vorbea doar de smart city, de parcă satul românesc nu ar exista în țara noastră și de parcă România nu ar avea aproape jumătate din populație și aproape 90% din teritoriu în mediul rural.

În urmă cu trei ani, fostul ministrul Boloș, aflat într-o vizită la Ciugud, a decis ca localitatea noastră să devină studiu de caz pentru Guvernul României.

Premiul DX for SMART VILLAGE – COMUNA CIUGUD @ GALA DIGITAL TRANSFORMATION 2022 by COMUNICAȚII Mobile
 – 
Primar Gheorghe DAMIAN

Foto (st-dr): Roxana Onea, Gheorghe Damian, Ion Vaciu şi Doina Banciu – care a susţinut un Laudatio pentru primarul comunei Ciugud

Recunosc că pandemia, cu toate că nu ne-am dorit-o, a venit ca o mănușă pentru Primăria din Ciugud, pentru că am forțat alte instituții să înțeleagă că un document original digital este și acela pe care îl transmit pe e-mail cu semnătură digitală. 

De atunci, toți angajații primăriei au semnătură electronică, inclusiv consilierii locali și toate documentele le producem în format digital.

Asta ne permite să funcționăm cu 14 angajați, cu toate că schema organizatorică și volumul de muncă din Primăria Ciugud necesită 28 de posturi.

Cea mai recentă mișcare a fost desființarea casieriei instituției. Noi nu mai încasăm numerar și suntem promotorii eliminării monetarului. Cred că viitorul este reducerea cash-ului și efectuarea de plăți digitale.

Am pus la dispoziția cetățenilor, de mai mulți ani, platforme de plată online, chiar și în magazinele din localitate, prin intermediul unui card local. Cu acest card, pot fi obținute o serie de documente de la primărie.

Practic, noi am demolat fizic casieria, transmițând un mesaj important în această direcție.

Noi, la Ciugud, am înțeles că educația este fundația societății noastre și, fără a investi în educație și viitor, nu putem să ne gândim la un viitor sănătos. În urmă cu patru ani, am avut curajul să scriem un proiect și să facem prima școală inteligentă din mediul rural, lansând atunci și un strigăt: „Nu lăsați să moară școala de la țară!”. Am închis școlile din cele șase sate ale comunei Ciugud și am adus copiii în noua școală, am oferit servicii de transport și after school.

Care a fost efectul? Într-un an și jumătate, școala din Ciugud a devenit neîncăpătoare, pentru că în localitatea noastră au venit tineri din toată țara, care s-au mutat în Ciugud pentru școala noastră. Mai mult, suntem acum sunați din străinătate de tineri care vor să-și aducă la noi copiii.

Lucrăm la un proiect pentru o școală mai mare și mult mai inteligentă decât în prezent.

Cred că educația românească are nevoie de o transformarea mai puternică decât transformarea digitală de care are nevoie societatea noastră. Este nevoie de un efort deosebit în acest domeniu.

Eu sunt optimist incurabil și cred că putem să schimbăm lucrurile în „țara lui nu se poate”. Cred cu tărie, dacă vorbim de administrația publică locală, că trebuie să începem cu reforma resursei umane, cu a-i face pe oameni să înțeleagă de ce este important să folosim un computer, mai ales pe lider, pe primar. 

Nu este ușor, nu se poate într-un an, dar cred că putem în 5 ani, în urma unei munci susținute.

Am văzut și am înțeles după ceva vreme că nu este atât de importantă tehnologia pe care o cumpărăm cu zeci sau sute de mii de euro, nu sunt importante aplicațiile software, ci mai degrabă oamenii și bazele de date.

Cred că Guvernul trebuie să vină cu măsuri pe care să le impună de sus în jos, un exemplu fiind cel al ANAF-ului cu Forexebug-ul, care de ani de zile este obligatoriu, dar abia acum începem să obligăm lumea să-l utilizeze. La fel și ghiseul.ro, pe care îl avem de ani de zile și încă avem primării neînrolate.

Primăria Ciugud are patru soluții de plată a dărilor, inclusiv automate. 

Mulțumesc colegilor mei, care înțeleg că doar făcând imposibilul posibil putem merge mai departe.