Penetrarea internetului global va atinge 66%, la sfârşitul Q1 din 2022


Internetul are un impact semnificativ asupra modului în care oamenii învață, comunică, fac afaceri și își desfășoară viața de zi cu zi. Penetrarea internetului la nivel mondial va ajunge la 66% până la sfârșitul Q1 (trimestrul 1) din anul 2022, conform celui mai nou raport al Atlas VPN.

Prognoza se bazează pe estimările furnizate de Internet World Stats, care afișează indicatorii de utilizare a internetului la nivel global în funcție de populație și de utilizatorii activi de internet din fiecare regiune și țară.  

Astfel, America de Nord și Europa rămân singurele regiuni cu o rată de penetrare a internetului de aproximativ 90% în rândul populației lor. America de Nord este lider mondial în rata de penetrare a internetului cu 93,4%. SUA și Canada au o infrastructură de internet bine dezvoltată, care permite accesul ușor. În total, America de Nord găzduiește peste 347 de milioane de utilizatori de internet.

Europa este pe locul al doilea ca rată de penetrare, cu 88,4% dintre europeni utilizatori de internet. Peste 743 de milioane de europeni sunt conectați la World Wide Web.

America Latină și regiunea Caraibe au o rată de penetrare a internetului de 80,4%. În ciuda ratei procentuale ridicate, multe țări din regiunea Americii Latine au o acoperire neuniformă, din cauza costurilor ridicate pentru date și dispozitive.

Țările din Orientul Mijlociu oferă internet pentru 76,4% din populația lor. Țările mai bogate, precum Emiratele Arabe Unite sau Qatar, au o rată de penetrare de aproape 100%. Cu toate acestea, țările distruse de război, ca Siria sau Yemen, au un procent redus de penetrare a internetului, din cauza infrastructurilor critice distruse.

Oceania și Australia deţin o rată de penetrare a internetului de 70,1%, în timp ce Australia și Noua Zeelandă găzduiesc aproape 90% din populația lor cu internet, multe insule din Pacific neinvestind în infrastructura de internet.

Ca o curiozitate, rata de penetrare a internetului în Asia este de 64,1%. Chiar dacă procentul este sub media mondială, Asia are cea mai mare populație de aproape 2,8 miliarde de utilizatori de internet. Aceasta reprezintă aproximativ 53% din toți utilizatorii de internet din întreaga lume.

Africa are cea mai scăzută rată de penetrare a internetului, cu doar 43,1% din populație ce are acces la World Wide Web. Continentul negru găzduiește aproximativ 601 milioane de utilizatori de internet.

„Creșterea ratei de penetrare a internetului transformă lumea într-una mai conectată. Internetul a devenit o necesitate pentru majoritatea oamenilor, ceea ce ajută la comunicare și la regăsirea informațiilor ca niciodată. Cu toate acestea, internetul trebuie să rămână în afara controlului guvernului și să fie deschis tuturor, astfel încât utilizatorii de internet să culeagă beneficiile pe care le aduce.”, susţine analistul de securitate cibernetică Vilius Kardelis de la Atlas VPN.

Cenzura la Internet – un indicator al decăderii democraţiilor  

În ciuda creșterii ratei de penetrare a internetului la nivel mondial, unele țări impun restricții la internet. De exemplu furnizorii de servicii de internet deținuți de către statul chinez blochează diverse site-uri web precum Wikipedia, Google, YouTube etc, parte a luptei politice dintre China şi SUA. O astfel de cenzură limitează sever libertatea presei, susţin analiștii vestici. După invadarea Ucrainei, metode similare de cenzură sunt stabilite și în Rusia, unde guvernul încearcă să le blocheze cetățenilor accesul la informațiile din exterior prin interzicerea platformelor de social media și a instituțiilor media occidentale, făcând imposibilă accesarea acestora fără un VPN. Războiul cyber începe să fie o realitate din ce în ce mai evidentă, în această actualitate politică bazată pe agresiune între state.