Eugen SCHWAB-CHESARU – VICEPREŞEDINTE – PAC @ conferinţa virtuală dedicată ZILEI INTERNAŢIONALE A TELECOMUNICAŢIILOR ŞI A SOCIETĂŢII INFORMAŢIONALE, powered by ITU (The International Telecommunication Union), organizată de DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL, REVISTA COMUNICATII MOBILE şi TELECOMTV.RO, pe 17 mai 2021.
Accelerarea transformării digitale din timpul anului 2020, din timpul pandemiei, este superficială din punctul meu de vedere. Sunt lucruri care s-au întâmplat, dar sunt de suprafață.
Dacă ne uităm la sistemele și procesele care să dea semnalul unei transformări digitale reale, acestea se lasă așteptate în majoritatea organizațiilor mari, atât publice, cât și private.
La nivelul bugetelor alocate și al avansării proiectelor în astfel de investiții, noi nu am văzut o accelerare în cursul anului 2020, conform cifrelor pe care le analizăm.
Noi am văzut un slowdown semnificativ în ceea ce privește investițiile în direcția transformării digitale în cursul anului 2020.
Dacă se întâmplă un proiect de 20 sau 30 milioane de euro într-o instituție publică din România, se va vorbi foarte puțin. În schimb, dacă se adaugă două butoane la o aplicație publică, în urma unei investiții de 20.000 euro, se va vorbi ca despre o revoluție. E bine că se întâmplă, dar în spate lucrurile au rămas, din păcate, nerealizate. Acele serii de proiecte, care împreună cumulează 500 milioane de euro, care erau pe hârtie încă din T4 2019, nu s-au întâmplat nici în 2020, și, probabil, nici în acest an nu se vor întâmpla.
Personal, eu am o problemă cu viteza de implementare și cu această dorință de eficientizare cu adevărat, de schimbare în fundament. Pe de altă parte, aș vrea să văd că orice evoluție accelerată înseamnă și o nevoie mare de resurse, pentru că este iluzoriu să crezi că se pot lansa proiecte de 200-300 milioane de euro și să nu ai cu cine să le realizezi.