GALA LADIES 4TECH 2021: Alina LUCHIAN, SAS – Salariul unui data scientist este superior cu 20% oricărui rol în IT. E un job foarte dorit, situat pe locul 3 la nivelul UE după numărul de solicitări din partea angajatorilor

Alina LUCHIAN, Academic Program Manager – SAS Romania, a primit
Premiul „LADY IN DATA SCIENCE”, la GALA LADIES 4TECH 2021

Alina LUCHIAN @ GALA “LADIES 4TECH” 2021, prima ediţie a Galei virtuale a Excelenţelor feminine în Ştiinţă, Tehnologie şi Leadership organizată de Digital Transformation Council, Revista COMUNICAŢII Mobile şi TelecomTV pe 26 martie 2021, în prezenţa Excelenţelor sale Ambasadoarele României la UE şi UNESCO, doamnele Luminiţa Odobescu şi Simona-Mirela Miculescu, care au deschis lucrările Galei cu două intervenţii live de la Paris şi Bruxelles. GALA a fost moderată de către Ion Vaciu, Preşedinte Digital Transformation Council şi Roxana Onea, Redactor şef Revista COMUNICAŢII Mobile. Premiile GALEI LADIES 4TECH au fost acordate în urma consultării a peste 5000 de cititori şi specialişti ai portalului www.comunic.ro şi din ecosistemul social networks (LinkedIn, Twitter, Facebook).

„Activez încă din 2004 în industria tehnologiei, am lucrat timp de 15 ani la IBM și în ultima perioadă m-am alăturat SAS Institute. Am avut diverse roluri în marketing și în vânzări, iar în ultimii ani am intrat pe zona de learning, pe zona de învățare.

La SAS am un rol foarte interesant, de Academic Program Manager, care a devenit o pasiune, nu e doar un job, sunt într-un fel de intraprenoriat, nu antreprenoriat.

Acest rol se îmbină cu un domeniu care îmi place foarte mult, deși pare înfricoșător, inteligența artificială.

Lucrez la SAS Institute și îmi place foarte mult această companie din două motive. Primul este că vrea să aducă AI pentru toată lumea, s-o facă cât mai accesibilă, de oriunde.

SAS este cea mai mare companie software privată din lume, pentru că nu este încă listată la bursa SUA dintr-un motiv foarte simplu: unicul acționar al companiei, un statistician și un data scientist de excepție, Jim Goodnight, a hotărât să orienteze cea mai mare parte a profitului obținut către activităţi de R&D. Din acest motiv, listarea companiei la bursă nu a avut loc până în prezent.

În România, împreună cu ONG-ul Think Tank 360 am depus la Ministerul Muncii și Ministerul Educației un proiect pentru listarea profesiei „data scientist”.

În momentul în care ne-am dus către universități cu programe de pregătire, cu programe software și le-am propus să introducă în curriculă această disciplină, ei ne-au spus că titulatura de „data scientist” nu este inclusă în lista profesiilor. Și aveau dreptate.

Precizez, însă, că este un job foarte dorit, situat pe locul 3 la nivelul UE în privința numărului de solicitări din partea angajatorilor, inclusiv în România este pe locul 3 sau 4, depinde de perioadă.

Actualul ministru Muncii a acceptat proiectul și a intrat într-un ciclu de aprobare.

Un „data scientist” este acel specialist din domeniul prelucrării datelor care are capacitatea de a analiza în baza unor modele statistice, anumite seturi de date, variabile, date fixe, pentru ca ulterior să stabilească potențiale rezultate și, cel mai important, să previzioneze o evoluție viitoare.  Acest lucru este extrem de util, spre exemplu în domeniul oncologic, unde s-au făcut progrese foarte mari atunci când a intervenit un astfel de data scientist.

După introducerea datelor, soft-ul reușeşte să indice cu exactitate de peste 98% o cauză a cancerului, generând un tratament diferențiat, care poate salva foarte multe vieți.

De asemenea, un data scientist lucrează foarte mult în domeniul bancar. În România, cel mai mare angajator de „data scientists” este sectorul bancar, dar și cel al asigurărilor.

Ne-am îndreptat către mediul universitar și am fost plăcut surprinsă că majoritatea și-au arătat deschiderea, venind cu o serie de propuneri de colaborare, pentru că au realizat că există o discrepanță între mediul academic și cel privat, dar și cel public.

Dacă anul trecut nu aveam niciun program pe data scientist, acum avem două programe la ASE, unul la Facultatea de Cibernetică și Statistică, altul în curs de implementare la Facultatea de Marketing. Ei sunt interesați foarte mult de analiză de text pentru crearea de campanii digitale de marketing, o zonă foarte interesantă. La Universitatea Româno-Americană avem disponibil de la 1 octombrie 2020 un program foarte bun de data science și analiză de date. Sunt cursuri de master cu o durată de doi ani. Se manifestă o cerere în creștere din partea studenților, care sunt foarte interesați de acest domeniu.

La Babeș-Bolyai pot să spun că este cel mai nou program pe care îl vom implementa în toamna acestui an. Aici avem un program aproape 100% SAS, o premieră în Europa. Ne dorim să lansăm un centru de excelență, la care se va alătura şi Banca Transilvania ca partener investitor, urmând să dotăm acest centru cu computere de ultimă generație, cu cele mai noi aplicații software, pentru că totodată dorim să facem și cercetare aici. Studenții vor avea cel mai nou program de artificial intelligence (AI), dezvoltat 100% în cloud, hostat de Microsoft.

Este o investiție în viitor, pentru că aceste programe costă foarte mulți bani, iar noi le oferim gratuit, inclusiv hosting-ul în cadrul acestor platforme globale.

Mai avem discuții avansate cu Politehnica, cu Universitatea București și ne uităm și la Universitatea Gheorghe Asachi din Iași.

Salariul unui data scientist este superior cu 20% oricărui rol în IT. Am cunoscut câțiva data scientist din România care facturează niște sume amețitoare pentru companii din SUA, poate şi acest aspect va atrage generaţiile viitoare să înceapă o carieră în domeniul tehnologic.”