UE lansează oficial, dar tot rămâne codaşa lumii: încă 480 MHz în spectrul de 6 GHz pentru Wi-Fi, în cele din urmă

Utilizatorii europeni de comunicaţii electronice ar trebui să sărbătorească astăzi – și nu (cel puțin încă nu) din cauza fotbalului: Comisia Europeană a lansat chiar azi în mod oficial banda inferioară de 6 GHz dedicată Wi-Fi, comentează Claus Hetting, CEO și președintele portalului danez specializat Wi-Fi NOW.  

Decizia a fost anunțată oficial în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și este acum obligatorie pentru statele membre ale UE. Din păcate, la nivel global, UE este încă departe de America, Orientul Mijlociu și părți din Asia în privinţa alocării spectrului de 6 GHz.

Anunțul a survenit sub forma publicării noilor reguli în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Chiar dacă decizia este obligatorie pentru toate statele membre, în practică, acest lucru înseamnă că fiecare membru comunitar trebuie să-și actualizeze planurile naționale de alocare a frecvenței pentru a reflecta decizia de 6 GHz, înainte de 1 decembrie 2021, conform analiștilor telecom. Decizia de armonizare face ca 480 MHz de spectru suplimentar să fie disponibil în banda de 6 GHz pentru rețelele Wi-Fi. Aceasta înseamnă îmbunătățiri suplimentare în performanța rețelei și conexiuni mai rapide și mai stabile pentru teleconferință, partajarea de conținut și servicii inovatoare.
OJ-L-2021-232-FULL-EN-TXT

Unele țări – cum ar fi Germania, de exemplu – au anunțat deja că se așteaptă să-și actualizeze reglementările naționale mai devreme și probabil că alte țări vor face acest lucru înainte de termenul formal de 1 decembrie”, susţine Detlef Fuehrer, Senior Manager, Spectrum Management și afaceri de reglementare, EMEA la Hewlett Packard Enterprise.

Europa rămâne în urma restului lumii şi la Wi-Fi pe 6 GHz

Într-o perspectivă internațională, UE rămâne, în continuare, cu mult în urma restului lumii în privinţa alocării fără licență a spectrului de 6 GHz. State ca SUA, Brazilia, Canada, Chile, Costa Rica, Coreea și Arabia Saudită au anunțat deja alocarea întregului spectru de 1,2 GHz în banda de 6 GHz către Wi-Fi și se așteaptă să urmeze multe alte țări (se poate analiza aici actualizare globală de reglementare pentru 6 GHz).

Photo credit Wi-Fi NOW global

Alianța Wi-Fi, Wi-Fi NOW și alte organizații din industria wireless au solicitat în mod repetat ca Europa – prin intermediul organismului de reglementare CEPT – să înceapă cel puțin să studieze aplicabilitatea benzii superioare de 6 GHz la utilizarea fără licență, deși – conform informaţiilor actuale – încă nu s-a format un astfel de grup de lucru de reglementare. În consecință, Europa riscă să rămână semnificativ la coada clasamentului global în ceea ce privește disponibilitatea comunicațiilor fără fir cu cost redus și de mare viteză.