Visa a emis 1 miliard de tokenuri pentru plăţile cu mobile

Visa a emis peste 1 miliard de tokenuri în întreaga lume prin intermediul serviciului Visa Token Service (VTS), care înlocuiește numărul cardului Visa, format din 16 cifre, cu un token securizat care protejează datele reale ale cardului. 

Plățile efectuate cu cardurile Visa emise în România prin intermediul dispozitivelor mobile înregistrează un ritm mediu lunar de creștere de circa 10% comparativ cu luna anterioară. Mai mult de una din 10 plăți Visa în magazine este realizată prin intermediul portofelelor digitale, ceea ce poziționează România pe unul din primele locuri în Europa în privința adopției plăților mobile. 

Adoptarea rapidă a tehnologiei de tokenizare Visa are loc în contextul trecerii accelerate la mediul digital în întreaga lume, care a schimbat modul în care trăim, muncim și facem cumpărături. Potrivit unui studiu derulat în martie 2020[1], 90% dintre consumatori ezitau să facă cumpărături în magazine și 45% afirmau că shopping-ul online a devenit o necesitate. În condițiile în care se estimează că vor fi 2,1 miliarde de cumpărători digitali la nivel mondial până în 2021[2], tehnologia de tokenizare Visa, precum și experiența de plată cu un singur click, joacă un rol esențial în consolidarea securității plăților digitale.

În prezent, peste 13.000 de comercianți acceptă plăți securizate prin intermediul Visa COF (credential-on-file)[3]. De asemenea, există peste 8.200 de emitenți autorizați în 150 de țări, care pun la dispoziția clienților serviciul Visa Token Service.

“În prezent, 4 din 5 carduri Visa din România pot fi introduse într-un portofel electronic prin intermediul tehnologiei de tokenizare, permițând astfel românilor să facă plăți sigure și confortabile cu orice dispozitiv, precum telefoane, tablete, ceasuri sau chiar și automobile sau electrocasnice conectate la internet”, susţine Cătălin Crețu, Director General România, Croația, Malta și Slovenia, Visa.

Numai în ultimele 12 luni, Visa a emis mai mult de 680 de milioane de tokenuri și suntem încântați să ne extindem și mai mult capabilitățile, astfel încât să putem asigura și mai multe tipuri de tranzacții digitale – chiar și cele fără numerele de cont Visa de 16 cifre.”, precizează Ansar Ansari, vicepreședinte senior, produse de plată digitale, Visa Inc.

Visa lansează soluții noi, care înglobează tehnologii de ultimă generație, pentru a minimiza riscurile operaționale ale comercianților și operatorilor telecom în ceea ce privește protecția datelor sensibile, și în același timp, pentru a elimina pașii inutili și disconfortul pentru consumatori.

Printre noile soluții se numără:

  • Token ID – recenta achiziție a companiei Rambus va permite extinderea plăților criptate prin token dincolo de tranzacțiile cu cardul procesate prin rețeaua Visa, către transferurile între conturi bancare și plățile în timp real;
  • Serviciul de gestionare a tokenurilor oferit prin CyberSource – permite utilizarea unui identificator unic care centralizează toate instrumentele de plată ale unui consumator, incluzând carduri, conturi bancare și soluții de plată locale; acest identificator unic nu numai că va proteja detaliile diverselor instrumente de plată, dar va oferi consumatorului și o vedere completă asupra tuturor plăților efectuate prin diverse modalități, incluzând informații despre programele de loialitate la care consumatorul participă;
  • Cloud Tokens – un sistem bazat pe tehnologia cloud, care oferă mai multă flexibilitate în gestionarea tokenurilor, prin posibilitatea alocării acestora în același timp către mai multe dispozitive înregistrate.

Pragul de 1 miliard de tokenuri se suprapune cu momentul în care Visa a inclus încă 28 de noi parteneri în Visa Token Service, ca emitenți autorizați de servicii de criptare prin intermediul tokenurilor.


[1] Retail Systems Research Consumer Report: martie 2020

[2] Statista, numărul de cumpărători digitali din 2014 până în 2021

[3] Date despre comercianții din rețeaua VisaNet, raportate pe baza tranzacțiilor procesate prin intermediul tehnologiei de tokenizare în perioada ianuarie 2019 – iunie 2020