Decizie ANCOM: sunt retrase obligațiile pe piețele de terminare a apelurilor de voce la puncte fixe și mobile, tarifele rămânând reglementate la nivel european

Decizia nr. 147/2024 privind piețele relevante din sectorul comunicațiilor electronice corespunzătoare serviciilor de terminare a apelurilor de voce la puncte fixe, respectiv corespunzătoare serviciilor de terminare a apelurilor de voce la puncte mobile, precum și de retragere a obligațiilor individuale existente a fost publicată în Monitorul Oficial al României cu nr. 224, din data de 18 martie 2024 și a intrat în vigoare la data publicării.

Decizia ANCOM are ca efect retragerea tuturor obligațiilor impuse la nivel național în sarcina operatorilor identificați cu putere semnificativă pe piețele relevante corespunzătoare serviciilor de terminare a apelurilor de voce la puncte fixe, respectiv la puncte mobile în reţelele publice de telefonie, se precizează într-un comunicat de presă al Autorității.

Oficialii ANCOM susțin că la baza deciziei au stat analizele realizate de către Autoritate pe ambele piețe de terminare a apelurilor, pentru evaluarea oportunităţii menținerii, modificării sau retragerii obligațiilor impuse anterior. Acestea au arătat că, în pofida existenței unor bariere la intrarea pe piaţă, circumstanțele concurenţiale s-au schimbat de la precedenta etapă de evaluare a acestor piețe. Un element important pentru concluziile analizelor a fost intrarea în vigoare, începând cu data de 1 iulie 2021, a Regulamentului Delegat (UE) 2021/654, care reglementează, la nivel european, tarifele maxime ce pot fi percepute pentru serviciile de terminare a apelurilor. Astfel, odată eliminată cea mai importantă problemă concurențială ce ar putea apărea pe pieţele identificate, şi anume posibilitatea furnizorilor de servicii de terminare a apelurilor de a-şi manifesta puterea de piaţă prin creşterea excesivă a tarifelor pentru terminarea în propriile reţele publice de telefonie a apelurilor provenite din alte rețele, Autoritatea a considerat că riscul apariției altor probleme concurențiale la nivel național este minor.

Întrucât atunci când sunt retrase anumite obligații impuse în sarcina unor furnizori cu putere semnificativă este necesar ca operatorii, care au calitatea de cumpărători şi sunt afectați de aceste măsuri, să cunoască din timp schimbările intervenite pe piaţă, ANCOM a stabilit o perioadă tranzitorie de un an de la data intrării în vigoare a deciziei. Pe parcursul acestei perioade, obligaţiile specifice impuse anterior vor fi menținute în aceleaşi condiţii.