Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win matrimoniale ploiești Farmacie online Farmacia Millefolia cu cele mai bune prețuri din România.

Visa lansează următoarea generație de experiențe de plată complet digitale

În cadrul evenimentului Visa Payments Forum, organizat în San Francisco, Visa a prezentat noi produse și servicii în contextul în care „Industria noastră a ajuns într-un moment crucial – noile tehnologii precum inteligența artificială generativă schimbă rapid modul în care facem cumpărături și ne gestionăm finanțele”, după cum a declarat Jack Forestell, Chief Product and Strategy Officer, Visa. „Anunțăm următoarea generație de experiențe de plată complet digitale. Noile funcționalități ale cardurilor și inovațiile digitale pe care le lansăm vor crea pentru consumatori un viitor mai personalizat, mai confortabil și mai sigur atunci când vine vorba de plăți.”

Noile produse și servicii Visa vor fi implementate gradual pe parcursul acestui an și includ:

Visa Flexible Credential

Un studiu Visa arată că peste jumătate dintre utilizatorii de carduri doresc să își poată accesa mai multe conturi de plată cu o singură autentificare[1].  Prin intermediul Visa Flexible Credential, consumatorii vor face această trecere între diverse metode de plată pe care le vor găsi în același loc, având libertatea de a alege opțiunea potrivită nevoilor lor. Tehnologia le permite clienților să controleze parametrii de plată sau să aleagă dacă plătesc cu un card de debit sau de credit, prin soluţia de plată în rate egale, fără dobândă (Buy Now Pay Later) sau utilizând punctele de fidelitate primite de la comercianți. Disponibil deja în Asia, Visa Flexible Credential va fi lansat în S.U.A. în a doua jumătate a acestui an, iar în Europa anul viitor, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Tap to Everything

La nivel mondial, există șase miliarde de dispozitive mobile[2]  care oferă consumatorilor un instrument versatil cu tehnologie NFC integrată care face posibilă plata printr-o simplă apropiere a cardului sau a portofelului digital. La sfârșitul anului 2023, rata de adopție a tehnologiei Visa Tap to Pay a ajuns la 65% la nivel global, de două ori mai mare față de 2019, ceea ce confirmă faptul că oferă una dintre cele mai bune experiențe de plată din prezent[3] .

Anul acesta, soluția își extinde capabilitățile pe dispozitivele mobile.

  • Tap to Pay: orice dispozitiv poate deveni acum un terminal de plată POS
  • Tap to Confirm: face posibilă autentificarea prin confirmarea rapidă a identității la cumpărăturile online
  • Tap to Add Card: oferă un nivel suplimentar de siguranță la adăugarea cardului în portofelul digital sau în aplicații
  • Tap to P2P (de la o persoană la alta): permite transferul banilor în familie și între prieteni 

    Serviciul Visa Payment Passkey

În prezent, numărul cazurilor de fraudă la plata online este de șapte ori mai mare decât în cazul plăților fizice[4] .

Având la bază cele mai noi standarde de identificare rapidă a identității în online (Fast Identity Online – FIDO), Visa Payment Passkey poate confirma identitatea consumatorului și autoriza plata online prin simpla scanare biometrică, bazată pe recunoaștere facială sau amprentă. În timpul cumpărăturilor online, această tehnologie înlocuiește nevoia utilizării parolelor clasice sau a celor dinamice și face tranzacțiile mai simple și mai sigure.

„Există o dorință globală pentru compatibilitate, interoperabilitate și simplitate atunci când vine vorba de plăți online. Tehnologia Visa de autentificare prin passkey, concepută special pentru plăți, reprezintă o schimbare masivă de paradigmă în industrie deoarece confirmă identitatea fără a întrerupe experiența de plată”, a spus Forestell. Visa Payment Passkey ar putea fi disponibilă în Europa începând din toamna acestui an.

Serviciile Click to Pay și Visa Payment Passkey

 În prima etapă de implementare, Visa integrează Serviciul Visa Payment Passkey în Click to Pay. În plus, Visa va colabora cu emitenții din mai multe piețe la nivel global pentru activarea serviciilor Click to Pay și Visa Payment Passkey la noile carduri Visa, fără a mai fi nevoie ca detaliile cardului și parolele să fie adăugate manual la momentul primirii cardului.

Pay by Bank

Plățile fără card nu oferă aceeași experiență, securitate și protecție. Prin serviciul Pay by Bank, Visa digitalizează și eficientizează experiența de plată între două conturi, oferind consumatorilor mai multe opțiuni de plată. Fie că este vorba de un transfer între conturi, solicitarea unui împrumut sau folosirea oricărei alte surse de plată, tranzacția va fi la fel de simplă ca în cazul utilizării unui card. Disponibil pe mai multe pieţe din Europa, serviciul Pay by Bank urmează a fi lansat anul acesta și în S.U.A.

Serviciul Visa Protect, disponibil pentru plățile între conturi

Visa procesează peste 200 de miliarde de tranzacții în fiecare an, iar pentru fiecare dintre acestea analizează 500 de elemente de date, ceea ce permite identificarea și împiedicarea fraudelor[5]   în timp real. Experiența în utilizarea inteligenței artificiale acumulată în decenii ajută astfel la combaterea fraudei la plățile instant între conturi. Soluția este folosită în America Latină și se află în fază pilot în Marea Britanie, identificând deja 60% dintre fraudele și cazurile de înșelătorie la plățile în timp real, care nu puteau fi detectate anterior de instituțiile financiare[6]

Plăți tokenizate

În ultimii 10 ani, Visa a adăugat un nivel suplimentar de securitate ecosistemului de plăți prin tehnologia de tokenizare ce ascunde informațiile sensibile de plată în timpul tranzacţiei. Astăzi, 29% din totalul tranzacțiilor procesate de Visa sunt tokenizate, cu o rată ridicată de adoptare în rândul comercianților și emitenților pe aproape toate pieţele la nivel global. Şi în România avantajele tokenizării pentru comercianţi şi consumatori sunt tot mai evidente, ceea ce a făcut ca numărul tranzacţiilor tokenizate să crească cu 72% în 2023, comparativ cu anul precedent.


[1] Visa Flex Account Consumer Research, noiembrie 2022​

[2] Date Statista, 2023: https://www.statista.com/statistics/330695/number-of-smartphone-users-worldwide/

[3] Date VisaNet, decembrie 2023, decembrie 2019

[4] Date Visa fraudă T3/2023, T4/2023

[5] Date VisaNet, https://usa.visa.com/run-your-business/visa-security/risk-solutions/authorization-optimization.html

[6] A Pay.UK/Visa pilot a analizat peste 50% din tranzacţiile anuale între două conturi din UK  pe o perioadă de 12 luni.