VIDEO Victor Negrescu, Parlamentul European: La începutul lunii iunie va fi lansat noul program Digital Europe, cu accent pe finanțare pentru transformarea digitală. Ar trebuie să ne uităm la această finanțare şi să gândim proiecte, nu doar să importăm tehnologie, să reuşim dezvoltări cu partenerii internaţionali la noi în ţară @ Conferința Ziua Internațională a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale 2021

Victor NEGRESCU – EUROPARLAMENTAR – PARLAMENTUL EUROPEAN@ conferinţa virtuală dedicată ZILEI INTERNAŢIONALE A TELECOMUNICAŢIILOR ŞI A SOCIETĂŢII INFORMAŢIONALE, powered by ITU (The International Telecommunication Union), organizată de DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL, REVISTA COMUNICATII MOBILE şi TELECOMTV.RO, pe 17 mai 2021.

Ar trebui să ne gândim la transformarea digitală dincolo de aceste momente, dincolo de pandemie, dincolo de presiunea și provocările legate de educația digitală. De principiu, la nivel european se pune accent pe această transformare digitală, există o serie de strategii care merg clar dincolo de acest moment, și alocări financiare, și reforme importante.

În prezent, la nivelul instituțiilor europene se discută despre un nou pachet legislativ, care se referă la reforma sectorului digital și platformelor, măsuri care inevitabil vor influența sectorul digital european și sectorul digital din România.

Poate ar trebui să ne uităm la ce se întâmplă la nivel global și european pentru a fi mai bine conectați, pentru a reuși transformarea digitală, pentru a avea un proces bine gândit, cu pași, cu etape, cu fonduri alocate, cu demersuri foarte coerente.

La începutul lunii iunie va fi lansat noul program Digital Europe, care pune accent pe zona de finanțare pentru transformarea digitală, și ar trebuie să ne uităm la această finanțare. Lucrurile se mişcă şi ţine de noi să păstrăm ritmul să dezvoltăm capacitatea să gândim aceste proiecte, nu doar să importăm tehnologie, ceea ce e foarte bine uneori, când nu o avem, dar să şi dezvoltăm împreună cu partenerii internaţionali la noi în ţară.

Alocarea financiară pentru Educaţie, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a scăzut la sub 10%, în momentul de faţă, dar urmează mai multe discuţii la nivel politic, săptămâna aceasta, şi sper să existe un consens mai larg pentru mai mulţi bani în sectoarele care au nevoie. Sperăm să revenim la 10 procente, iniţial vorbeam de 3%, apoi s-a crescut la peste 10%, acum s-a scăzut la sub 10%. Sper să existe un consens mai larg pentru a aloca mai mulţi bani pentru sectoarele care au nevoie şi în special către sectorul digital, către zona de inovare, către educaţie. Sunt lucruri de făcut.