VIDEO Codruț Săvulescu, HUAWEI: Transformarea digitală înseamnă 5G, platforme, cloud computing, AI și content @ Conferința Ziua Internațională a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale 2021

Codruţ SĂVULESCU – EXECUTIVE SOLUTION MANAGER – HUAWEI @ conferinţa virtuală dedicată ZILEI INTERNAŢIONALE A TELECOMUNICAŢIILOR ŞI A SOCIETĂŢII INFORMAŢIONALE, powered by ITU (The International Telecommunication Union), organizată de DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL, REVISTA COMUNICATII MOBILE şi TELECOMTV.RO, pe 17 mai 2021.

5G este o tehnologie și atât. Planul de dezvoltare a unei tehnologii aparține fiecărui operator sau fiecărei țări în parte.

5G unifică toate standardele de comunicații sub un sigur standard, New Radio, spre deosebire de tehnologiile 1G, 2G, 3G și 4G, care aveau fiecare mai multe standarde. Acest standard va fi întânit peste tot în lume.

Tehnologiei 5G i se mai poate spune fibră optică mobilă. 5G unifică cumva comunicațiile de tip human cu cele de tip humanoid.

Ca să facă digitalizare, 5G are nevoie de platforme, are nevoie de cloud computing, de AI (artificial intelligence) și are nevoie de content.

Adevărata putere a 5G-ului va fi atunci când industriile vor face parte din acest joc și, pentru ca industriile să facă parte din acest joc, acestea trebuie să-și mute afacerile în cloud.

O întreprindere poate să dețină o rețea privată fără un operator, dar trebuie să aibă ingineri specializați în planning radio, trebuie să măsoare performanța rețelei respective, trebuie să aibă operare și mentenanță. Cu un operator telecom, acest proces va fi mai ușor sau prin intermediul unui fabricant de echipamente de telecomunicații, care poate acoperi această activitate.

Există și o corelație între cifrele DESI și gradul de fericire al locuitorilor unei țări. Dacă o țară ca România stă prost la cifrele DESI, atunci nici la gradul de fericire nu poate fi diferit. În cazul Finlandei, care stă foarte bine la DESI, gradul de fericire al locuitorilor acestei țări este unul foarte bun.

În concluzie, transformarea digitală înseamnă 5G, platforme, cloud computing, AI și content.

Din perspectiva mea, digitalizarea are două componente. Prima este tehnologia în sine, pe care noi o avem aici și o avem pregătită. A doua componentă este adopția socială.

Digitalizarea este o revoluție prin care elementele pot fi măsurate altfel, pot fi stocate altfel, dar vor fi folosite pentru viitor în mod inovativ, pentru evoluție.

Digitalizarea s-ar putea să sufere la fel cum a suferit la un moment dat electrificarea ca și adopție din partea oamenilor. Tehnolologia este aici, important este cum canalizăm acest avans tehnologic.

Digitalizarea nu ajută business-ul, ci ajută oamenii să fie mai eficienți și mai fericiți pentru a crea un business mai relaxat.

Din punct de vedere istoric, a mai existat o perioadă similară celei prin care am trecut acum, dar mai restrânsă, în anul 2003.

Atunci, țările cu o structură ICT foarte puternică și-au recuperat mai rapid economia comparativ cu alte state.