Veronica ARPINTIN, Principal Advice for Small Business, SME Finance and Development Group, Moldova& Belarus – BERD @ Conferința PLATFORME DIGITALE PENTRU COPII, PĂRINȚI ȘI BUNICI organizată de Digital Transformation Council, Revista COMUNICAȚII Mobile și TELECOMTV.RO pe 17 iunie 2022.
Suntem în era digitală și toată lumea spune că, atât în economie, cât și în viața socială și politică, traversăm o perioadă de transformare majoră.
Putem observa această transformare în fiecare zi și, dacă vom compara viața noastră de acum cu cea de acum 5 ani sau 10 ani, putem spune că suntem norocoși că trăim și traversăm această perioadă frumoasă.
Viteza sporește foarte mult în toate sectoarele. Dacă la începutul secolului trecut Ford avea nevoie de 10-15 ani pentru a lansa o nouă generație de automobile, acum este nevoie de un an sau chiar mai puțin.
Intervenţia dnei. Veronica ARPINTIN (min. 16.32)
Apar fel și fel de noțiuni noi, cum ar fi inteligență artificială, și multă lume se gândește cum le afecta inteligența artificială profesiile și locurile de muncă în viitor.
Schimbarea tehnologică aduce cu sine și schimbări de valori în rândul populației. De exemplu, în Republica Moldova, în trecut, copiii erau învățați să nu discute cu adulți, să nu-și exprime părerea, să tacă mai mult, dar în prezent lucrurile s-au schimbat semnificativ.
Actualele generații de copii sunt încurajate să participe la procesul decizional, să-și spună părerea. Practic, o bună parte din valorile de bază se schimbă foarte rapid.
Era digitală aduce schimbări în rândul părinților și bunicilor. Noi ne gândim la profesiile viitorului, pe care copiii noștri le vor urma, ce abilități trebuie să le cultivăm, cum trebuie să îi învățăm pe copiii și nepoții noștri să se dezvolte.
Vorbim și de educația financiară, care este legată de educația digitală sau de modul digital de a fi al persoanelor.
Apar fel și fel de tehnologii moderne, cum ar fi crypto sau crowdfunding.
Ne gândim și la cum ne asigurăm viitorul nostru, la pensionare, prin participarea la un fond privat de pensii sau cum să investim banii disponibili în instrumente care ne vor asigura un venit în viitor.
În Republica Moldova, BERD este implicată în diverse proiecte prin care sunt susținute diverse categorii de persoane.
Principala problemă a țării noastre, întâlnită și în România, este capacitatea redusă de absorbție a fondurilor puse la dispoziție. Sunt programe de susținere, dar nu sunt companii sau persoane care să aplice pentru aceste programe.
Războiul din Ucraina a influențat regiunea foarte mult. În Republica Moldova, 40% din mărfuri și produse alimentare veneau din Ucraina și Rusia, deci impactul este semnificativ. Războiul din Ucraina, prin venirea ucrainenilor, a mai atenuat deficitul de muncă existent pe piața noastră, ceea ce este bine, dar este dificil să integrezi rapid acești oameni în realitățile țării. Sunt necesare o serie de investiții pentru a absorbi acest flux de imigranți, investiții care nu știm dacă vor fi recuperate. Nu se pune problema să nu ajutăm aceste persoane din punct de vedere umanitar.